Sprint za titulu Barse i Reala

Sjutrašnjom utakmicom Sevilja - Betis nastavlja se španska La Liga. Do kraja je ostalo još 11 kola, Katalonci imaju dva boda više u odnosu na najvećeg rivala

780 pregleda 0 komentar(a)
Real je 1. marta savladao Barselonu u Madridu, Foto: Beta/AP
Real je 1. marta savladao Barselonu u Madridu, Foto: Beta/AP

Barselona i Real Madrid su napokon dočekali šansu da o tituli odlučuju na terenu, Atletiko da pokuša da obezbijedi plasman u Ligu šampiona pošto je pandemiju koronavirusa “prespavao” na šestom mjestu španske La Lige.

Čekanju je došao kraj - nakon mjeseci u kojima je izgledalo da Primera neće biti nastavljena, došao je momenat da se misli o fudbalu. Španski šampionat se nastavlja sjutra veče 28. kolom i seviljskim derbijem koji je zakazan za 22 sata, dok će prva runda nakon korone biti kompletirana tek u ponedjeljak... Do kraja šampionata ostalo je 11 kola, liga će trajati sve do 19. jula.

"Svi smo od početka pandemije i krize željeli da se vratimo na teren i dobijemo šansu da na terenu odlučujemo o tituli", rekao je golman Barselone Mark Andre ter Štegen.

Barsa je lider sa 58 bodova, ima dva više od Reala koji joj je prvo mjesto prepustio 8. marta porazom od Betisa u Sevilji, dva dana prije nego je odigran posljednji meč u ligi. Sedmicu prije duela sa Betisom Real je bio preuzeo vrh pobjedom u „el klasiku” 2:0 kada su strijelci bili Vinisijus Žunior i Marijano Dijas.

"Pokušaćemo da budemo pravi, iako je pitanje koliko smo svi spremni za vrhunski fudbal. Najvažnije je da smo se vratili na teren, iako će biti neobično igrati bez publike", istakao je trener Reala Zinedin Zidan.

Raspored La Lige do kraja sezone
Raspored La Lige do kraja sezonefoto: Graphic News

Naravno, odluka je da se utakmice Primere igraju bez prisustva navijača, mada se u španskim medijima juče pojavila informacija da bi do kraja juna i to moglo da se promijeni. Klubovi, naime, žele da bude otvorena makar jedna trećina stadiona, ali konačnu riječ će dati španske vlasti.

„Klubovi se nadaju da bi najkasnije do kraja mjeseca mogli da računaju na otvaranje jednog dijela stadiona, što bi donekle bilo i finansijski isplativo”, prenosi „Marka”.

Klubovi su ionako svjesni da su u ogromnom finansijskom minusu. Prethodnih mjeseci se spekulisalo da će ako se sezona nastavi minusi biti preko 500 miliona eura, a ako se potpuno otkaže i preko milijardu.

"Nijednom nismo željeli da fudbaleri rizikuju, već da donesemo odluku o nastavku onog momenta kada bude izvjesno da može da se igra. Finansijski aspekt sigurno jeste bitan, ali u ovom slučaju smo prije svega mislili o zdravlju svih fudbalskih radnika", kazao je predsjednik La Lige Havijer Tebas.

Tebas je nedavno i izjavio da bi volio da Sevilja i Betis otvore La Ligu u post-korona eri. Pretpostavlja se i da će se sjutra veče na „Sančes Pishuanu” odigrati najgledaniji seviljski derbi u istoriji, s obzirom na to da nijedan navijač ova dva kluba nema mogućnost da bude na stadionu i prati duel uživo. Svi će zato biti pored TV ekrana...

„Nakon tri mjeseca pauze svaki meč bi bio popularan u Španiji, ali malo je onih koji mogu da se porede sa duelima Sevilje i Betisa”, pišu španski mediji. Pored Barse i Reala, u zoni Lige šampiona je i Sevilja (47 bodova), četvrto mjesto dijele Sosijedad i Hetafe sa po 46, dok je Atletiko našeg Stefana Savića sakupio 45, tri više od Valensije...

Tek, slijedi žestoka borba za opstanak, a u najtežoj situaciji je posljednji Espanjol, koji je udaljen šest bodova od zone opstanka. Nikola Vukčević je sa Levanteom naizgled u mirnoj luci - njegov tim je udaljen osam bodova od Majorke koja je ispod crte.

Bonus video: