Atmosfera u polufinalima kupa: "U Beogradu je živio fudbal, u Minhenu je bio mrtav"

"Ovaj derbi bi zapravo trebalo da bude slučaj za Zavod za javno zdravlje", piše tabloid Bild o utakmici polufinala Kupa Srbije u kojoj je u srijedu Partizan pobijedio Crvenu zvezdu sa 1:0

4597 pregleda 4 komentar(a)
Navijači Partizana na meču Partizan-Crvena zvezda, Foto: BETAPHOTO
Navijači Partizana na meču Partizan-Crvena zvezda, Foto: BETAPHOTO

Njemačka štampa s nevjericom je izvijestila o beogradskom vječitom derbiju koji je, usred epidemije, odigran sa hiljadama navijača.

No kroz pojedine tekstove provejava i žal za takvom atmosferom.

"Ovaj derbi bi zapravo trebalo da bude slučaj za Zavod za javno zdravlje", piše tabloid Bild o utakmici polufinala Kupa Srbije u kojoj je u srijedu Partizan pobijedio Crvenu zvezdu sa 1:0.

"Preporučenog odstojanja od jednog metra gotovo da se niko nije pridržavao, prostor je ostavljen samo između navijačkih blokova. Slabo su se nosile i maske, ali je zato obilato gorjela pirotehnika", dodaje list.

"Ovakvi nekontrolisani događaji opet će pojačati širenje virusa", prenosi Bild riječi doktora Florijana Kajncigera, stručnjaka koji je učestvovao u izradi sigurnosnog koncepta za nastavak Bundeslige bez publike.

Navijači Crvene zvezde
Navijači Crvene zvezdefoto: BETAPHOTO

Njemački mediji mahom prenose da je na utakmici bilo oko 20 ili 25 hiljada ljudi, mada zvanična brojka kaže da je na stadionu Partizana bilo 15.803 navijača.

Tako veliki skupovi su, od izbijanja pandemije, u Njemačkoj održani jedino proteklog vikenda kada je na protestima protiv rasizma u Minhenu bilo 25.000 ljudi, u Berlinu, Kelnu i Hamburgu preko 10.000.

No tu su učesnici mahom nosili maske, i češće držali odstojanje.

Jedan neimenovani zvaničnik Fudbalskog saveza Srbije ispričao je za popularni njemački portal t-online da ga već dva dana zapadnoevropski mediji bombarduju upitima "sa uglavnom negativnim pitanjima i optužbama što se utakmica odigrala".

Portal se pita da li će beogradski vječiti derbi biti superspreader-događaj, skup na kojem se brzo i nekontrolisano širi virus. "Iščekuje se kako će se razvijati broj zaraženih u Srbiji, posebno u Beogradu."

Dnevni list Tagesšpigel poredi atmosferu iz Beograda sa onom iz Minhena, gdje je Bajern takođe u polufinalu kupa pobijedio Ajntraht.

"U Minhenu se čulo lupanje lopte i dovikivanje igrača i trenera. Akustika ogromnog stadiona samo je pojačala taj turobni štimung. U pogledu atmosfere, u Beogradu je živio fudbal, u Minhenu je bio mrtav", piše taj list.

Detalj sa meča Bajern-Ajntraht
Detalj sa meča Bajern-Ajntrahtfoto: Beta/AP

Autor se pita zašto nije moguć srednji put između Beograda i Minhena, da se recimo kapacitet stadiona ispuni do trećine uz strogu kontrolu od strane redara.

"Opasnost da bi se virus širio pod takvim uslovima višestruko je manja nego u recimo tržnim centrima koji su otvoreni već sedmicama. Posebno jer, uz svo poštovanje, navijači u Njemačkoj nisu tako vrele krvi kao oni u Srbiji", dodaje Tagesšpigel.

Bonus video: