ANALIZA

Fudbalska industrija: Rekordni prihodi pred drastičan pad zbog koronavirusa

Prema analizi odsjeka sportskih djelatnosti kompanije "Deloitte", prekid sezone 2019./2020. dovešće do smanjenja prihoda klubova Premijer lige u finansijskoj godini 2019./2020 od otprilike 1,1 milijardu eura

472 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Mančester siti - Liverpul, Foto: AP
Sa meča Mančester siti - Liverpul, Foto: AP

Evropsko fudbalsko tržište ostvarilo je 28.9 milijardi eura prihoda u sezoni 2018/19., objavila je konsultantsko-revizorska kompanije "Deloitte", ali naglasila da će sezona 2019/20. biti bez presedana.

Pokretači rasta bile su lige petice koje su ostvarile rekordnih 17 milijardi eura prihoda u sezoni 2018./2019., što je povećanje od 9 % u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi klubova engleske Premijer lige porasli su na više od 5.9 milijardi eura, što je povećanje od sedam posto.

Zanimljivo, prihodi elitnog razreda engleskog fudbala su čak 73 posto veći od onih koje je ostvario najbliži konkurent, španska La Liga čiji su klubovi ostvarili prihode od 3.4 milijarde eura.

Rast prihoda od preko 300 miliona eura (10 %) u sezoni 2018./2019, drugi je najveći apsolutni rast među "velikih pet liga", što znači da je La Liga premašila prihode Bundeslige (3,3 milijarde eura).

Međutim, njemački prvoligaši su svejedno ostvarili impresivan rast prihoda od 177 milijuna eura (6 %) u sezoni 2018./2019. zbog porasta prihoda od televizijskih prava (19 %).

Serie A (2,5 milijardi eura) i Liga 1 (1,9 milijardi) ostvarili su znatan rast prihoda, konkretno 11 %, odnosno 12 %.

U Italiji je početak novog trogodišnjeg ugovora o međunarodnim medijskim pravima osigurao porast prihoda od televizijskih prava za 11 %.

Francuski klubovi su ostvarili dodatnih 110 milijuna eura prihoda od televizijskih prava s obzirom na porast njihove uspješnosti u Uefiinim takmičenjima.

"Prihodni jaz unutar evropskih liga nastavio je da se širi. Pandemija virusa COVID-19 vrlo vjerovatno će dodatno pogoršati situaciju s obzirom na to da najveći klubovi vjerovatno najsnažnije ugovorno štite svoje prihode, dok se manji klubovi više oslanjaju na prihode od utakmica i sezonske komercijalne ugovore," navodi se u analizi.

Prema analizi odsjeka sportskih djelatnosti kompanije "Deloitte", prekid sezone 2019./2020. dovešće do smanjenja prihoda klubova Premijer lige u finansijskoj godini 2019./2020 od otprilike 1,1 milijardu eura.

Od tog će se iznosa skoro 50 % trajno izgubiti zbog nestanka prihoda od utakmica i smanjenja iznosa u ugovorima o TV pravima i komercijalnim ugovorima zbog odlaganja utakmica i igranja bez prisustva publike.

"Očekujemo da će pandemija virusa COVID-19 prouzrokovati znatno smanjenje prihoda i operativne gubitke za cijeli evropski nogomet u ovoj sezoni. Klubovi su prisiljeni da se suoče se s višestrukim finansijskim posljedicama, uključujući smanjenje ili odlaganje komercijalnih prihoda i prihoda od televizijskih prava, kao i gubitak prihoda od utakmica i ostalih povezanih prihoda. Povratak fudbala, na siguran i razuman način, vrlo je važan za ograničenje finansijskog učinka pandemije. Evropske lige na različite se načine i u različitom tempu nose s novonastalom situacijom. Uspješan povratak svake pojedine lige te snaga njihovih odnosa s televizijskim i komercijalnim partnerima vjerovatno će znatno i trajno uticati na finansijsku snagu klubova i liga," kazao je Dan Džons iz kompanije "Deloitte".

"Međutim, smatramo kako će pokretanje Premijer lige i niza drugih liga rezultirati brzim oporavkom finansija, s obzirom na to da će se neki prihodi od televizijskih prava prebaciti u finansijsku godinu 2020./2021., što može dovesti do snažnog skoka u prihodima. Na brojna pitanja ne znamo odgovor, posebno u pogledu vremena i razmjera povratka navijača na stadione te učinka na poslovanje komercijalnih i televizijskih partnera. Fudbalska industrija se nada da su snažan oporavak i povratak na relativnu finansijsku normalnost mogući u sezoni 2021./2022." dodao je Džons.

Preporučujemo za Vas