Dvije decenije od spektakla Jugoslavije i Slovenije, Drulović: Jedan od najboljih mečeva na prvenstvima

Prvi meč na šampionatu bio je protiv Slovenaca na današnji dan na stadionu u Šarloi

4764 pregleda 4 komentar(a)
Jokanović, Kovačević, Jugović i Nađ na meču sa Slovenijom, Foto: Printscreen YouTube
Jokanović, Kovačević, Jugović i Nađ na meču sa Slovenijom, Foto: Printscreen YouTube

Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji 2000. godine posljednje je veliko fudbalsko takmičenje na kojem je nastupala Jugoslavija.

"Plavi" su u grupi bili smješteni sa Slovenijom, Norveškom i Španijom. Prvi meč na šampionatu bio je protiv Slovenaca na današnji dan na stadionu u Šarloi.

Bio je to meč koji se i danas prepričava. Zlatko Zahovič pogodio je dva puta, Miran Pavlin jednom i Slovenija je imala ubjedljivu prednost. Još kada je Siniša Mihajlović isključen, izgledalo je da je plavi brod potonuo.

Na scenu su tada stupili Ljubinko Drulović i Savo Milošević, koji je u igru ušao umjesto Darka Kovačevića. Sadašnji trener Partizana postigao je dva gola, u listu strijelaca upisao se i Drulović, te je tim Vujadina Boškova na kraju izvukao remi - 3:3.

Duela sa Slovencima prisjetio se Ljubinko Drulović.

"Taj meč je ušao u istoriji kao jedan od najboljih na evropskim prvenstima. Utakmica sa velikim uzbuđenjima, nevjerovatan meč. Došli smo od 0:3 do 3:3 nakon isključenja Mihajlovića i potom imali šansu za pobjedu. Takve utakmice se dešavaju na svakih 10, 15 godina. Od prethodnog našeg učešća na evropskim prvenstvima prošlo je 20 godina. Ja sam tada bio učesnik kao igrač, a već 15 godina sam trener. To je stvarno dug period", prisjetio se Drulović u razgovoru za Mozzartsport.

Poslije meča sa Slovenijom, Jugoslavija je minimalnim rezultatom savladala Norvešku, a zatim poražena od Španije.

U četvrtfinale "plavi" su otišli sa druge pozicije. Protivnik je bila Holandija. "Lale" su bile nemilosrdne i sa "teniskih" 6:1 ispratile tim Vujadina Boškova sa takmičenja.

Bonus video: