Čemu nervoza na plus 18 i plus 15?

Umjesto da budu gospoda na terenu, kao što su ubjedljivi lideri na tabeli, da se izdignu iznad situacije, ma kakve bile okolnosti, fudbaleri Budućnosti u posljednjim mečevima demonstriraju (ne)uobičajenu nervozu. Pojedini se ponašaju onako kako ne bi trebalo da se ponašaju igrači ozbiljnog kluba, vjerovatno novog prvaka države, učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona

5942 pregleda 43 reakcija 9 komentar(a)
Igre i rezultati iznad ponašanja: Fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Igre i rezultati iznad ponašanja: Fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević

Budućnost je na korak da nakon tri godine vrati titulu u svoje vitrine. Da osvoji četvrti šampionski pehar, i uz dva Kupa (cilja i treći), napokon postane najtrofejniji klub u Crnoj Gori.

Podgoričani ove sezone rade to na rijetko dominantan način, bez obzira na ubjedljiv poraz od Iskre od 4:1 i prekid serije od 12 utakmica bez poraza, u kojima je tim Mladena Milinkovića ostvario čak 11 pobjeda.

Uprkos svemu tome, u podgoričkom timu tokom posljednjih mečeva vlada neuobičajena nervoza - buka, vika, tenzija, najčešće u odnosu prema sudijama i protivničkim igračima, iako “plave” samo matematika dijeli od šampionske krune.

Bilo je to posebno upečatljivo na meču u Danilovgradu u petak veče. Šta je razlog? Ubjedljiv poraz? Prekid serije pobjeda? Smanjenje prednosti sa 18 na 15 bodova? Reklo bi se - ništa od toga, jer se nešto slično desilo i na prethodnom derbiju protiv Sutjeske, koji je Budućnost dobila 2:0, uz potpunu kontrolu igre i rezultata, pa čak i sa igračem manje. Isto je, dakle, bilo i u pobjedi i u porazu, u duelu sa drugim i u duelu sa trećim na tabeli, isto je bilo i kući i na strani. Isto je bilo na plus 18 i na plus 15.

Protiv Sutjeske, jedan od najiskusnijih Petar Grbić dobio je direktan crveni karton, kažnjen je sa četiri utakmice jer je, po izvještaju sudijske komsije, vrijeđao glavnog sudiju. Svemu je prethodio običan faul na centru igrališta, kod vođstva 1:0. Suđenje arbitra tog meča, Milovana Milačića, ocijenjeno je kao “nezadovoljavajuće” jer je, između ostalog, propustio da isključi još jednog igrača Budućnosti zbog prekršaja za drugi žuti karton. Taj igrač, Periša Pešukić, prvi žuti je dobio - zbog prigovora.

Prije dva dana, u Danilovgradu, Budućnost je pukom slučajnošću završila meč sa 11 igrača. Grčki napadač Panajotis Moraitis udario je rukom u glavu Japanca Kata iz Iskre, dok su obojica ležali na travi. Da je neko od sudijske četvorke vidio taj detalj, ili da kod nas postoji pravilnik o sankcionisanju na osnovu TV snimka, Grk bi gotovo sigurno dobio nekoliko mečeva suspenzije.

Crveni karton rizikovao je i Draško Božović, nakon oštrog starta u drugom poluvremenu, kamere su nakon meča zumirale i Luku Mirkovića kako ulazi u sukob za protivničkim igračem.

Ovaj, evidentan problem sadašnje generacije Budućnosti, koja je uz male modifikacije na okupu skoro dvije godine, nije od juče - Milinković ga je očigledno naslijedio i (za sada), nije uspio da ga sanira.

Prošlog ljeta, u revanš meču drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope između ukrajinske Zarje i Budućnosti, dogodila se neuobičajena scena - dva igrača gostujućeg sastava dobila su crvene kartone nakon samo pola sata igre. Đurić je isključen zbog faula (drugi žuti), a Božović odmah za njim (direktan crveni) - zbog prigovora.

Lekcija je bila jasna - ponašanje koje domaće sudije očigledno još tolerišu, u Evropi se ne prašta. Opravdanja za unošenje u lice sudijama i za vulgarne riječi, u kakvom god kontekstu da su izrečene, kao i sličnu gestikulaciju, jednostavno ne postoje. Sudija na meču sa Zarjom sigurno nije razumio šta mu govore igrači iz Crne Gore, ali nije imao problem da zaključi na osnovu njihovog govora tijela i izraza lica...

Problem je što pojedini igrači Budućnosti, očigledno, još nisu naučili tu lekciju, a Evropa je iza horizonta. I to - kvalifikacije za Ligu šampiona. Treneru Milinkoviću očigledno ostaje ozbiljan posao da riješi ovaj problem, jednako značajan kao igra, čije je povezao konce, makar za CG prilike.

Ko to “provocira” igrače Budućnosti? Protiv Sutjeske - smetale su valjda sudijske odluke. Protiv Iskre - član stručnog štaba domaćih, koji im je nešto dobacivao u finišu. Protiv Zarje, ljetos - opet sudija, i to iz Republike Irske... Problem je što se uvijek neko “nađe” da zapali vatru...

Budućnost, kao ozbiljan klub, 95-godišnjak, najveći klupski fudbalski reprezent iz Crne Gore, kao i njeni igrači - moraju i ponašanjem da se izdignu na viši nivo, kao što su se ove sezone izdigli rezultatima. Da i stavom na terenu prate igre, jer je slika koju ostavljaju na takav način, poruka koju šalju, takođe vrlo značajna. Moraju da budu gospoda, kakva god bila “manifestacija” - lokalnog, ili evropskog karaktera.

Bonus video: