Fubal gubi smisao, djeca misle kako će proslaviti gol, a ne kako će ga postići

"Fudbal je izgubio smisao, čini mi se da klinci više razmišljaju o tome kako će proslaviti gol, a ne kako će ga postići", kazao je Mata
2 komentar(a)
Huan Mata i Nikolas Otamendi, Foto: Beta/AP
Huan Mata i Nikolas Otamendi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2018. 12:44h

Odavno je poznato da Huan Mata nije običan fudbaler, već da se izdvaja od ostalih vrhunskih asova time što je završio dva fakulteta, što je pokrenuo akciju "Common Goal", koja se bavi humanitarnim radom...

As Mančester junajteda je zbog toga interesantan sagovornik o mnogim temama, koje se dotiču fudbala, ali koje su i mnogo dublje.

Španac je, tako, u razgovoru za engleske medije rekao da se plaši da je "najlepša igra izgubila bitku sa komercijalizacijom i globalizacijom".

'Često mi se dogodi da me djeca, koju sretnem u gradu ili na terenima, pitaju zašto nosim ove, a ne one kopačke, zašto ne promijenim frizuru? Ne pitaju me kako centriram, zašto imam ovakav položaj tijela kada šutiram, kako sam počeo da bavim fudbalom... Fudbal je izgubio smisao, čini mi se da klinci više razmišljaju o tome kako će proslaviti gol, a ne kako će ga postići", kazao je Mata.

On smatra da veliki klubovi griješe što nebitnim stvarima daju previše prostora.

"Dođe novi igrač i pravi se film, to se vrti na društvenim mrežama, marketing je važniji od osnove fudbala - rada sa djecom, učenja pravim vrijednostima... Moguće da ćemo uskoro morati da imamo mobilne telefone sa sobom na utakmicama da bismo se slikali tokom meča i zadovoljlili komercijalne potrebe klubova", rekao je Mata.

Bonus video: