Mertens za istoriju: Belgijski bombarder ispred Hamšika i Maradone

Iskusni napadač protiv Intera u revanšu polufinala Kupa Italije postigao 122. gol u dresu Napolija

1191 pregleda 3 komentar(a)
Legenda "azura": Dris Mertens, Foto: Beta/AP
Legenda "azura": Dris Mertens, Foto: Beta/AP

Slavni Dijego Armando Maradona ima posebno mjesto u srcima navijača Napolija, to se vjerovatno nikada neće ni promijeniti, ali činjenica je da je Pibe od prije dvije noći tek treći najbolji strijelac u istoriji kluba iz Napulja.

Maradona je u plavom dresu postigao 115 golova, šet manje od Mareka Hamšika, a sedam od novog rekordera - Drisa Mertensa.

Omalenog Belgijanca koji je proteklih sedmica čak bio i u tihom ratu sa vlasnikom kluba Aurelijom de Laurentisom oko eventualnog produžetka ugovora koji je sve izvjesniji. Mertens je bio strijelac u revanšu polufinala Kupa Italije protiv Intera (1:1) i 122. golom je odveo svoj tim u borbu za trofej...

Iskusni fudbaler, koji je 6. maja napunio 33 godine, sve do dolaska u Napoli i nije mogao da se nazove golgeterom, ali je onda pronašao trenera koji mu odgovara - Mauricija Sarija - i od klasičnog krilnog igrača se pretvorio u nepredvidivog napadača.

Tako je u samo dvije od šest i po sezona u Napulju bio na jednocifrenoj brojci pogodaka u Seriji A.

Njegova napadačka evolucija se ogleda u tome da je 97 golova dao iz kaznenog prostora, od toga 93 desnom nogom koja mu je prirodna.

Visok je svega 169 centimetara, pa mu je mana igra glavom - na taj način je u dresu Napolija matirao protivničke golmane svega šest puta...

U prvoj sezoni po dolasku iz PSV-a (2013/14) bio je strijelac 11 puta u ligi, godinu kasnije šest, pa pet, a onda je bljesnuo u sezoni 2016/17.

Tada je imao najproduktivniju godinu u karijeri - 28 pogodaka u Seriji A, jedan u Kupu, pet u evropskim takmičenjima doveli su ga do cifre 34.

"Ponosan na sve što sam uradio za ove godine u Napoliju. Rekord je kruna odnosa sa igračima, trenerima, navijačima...", rekao je Mertens.

Napoli će se u srijedu boriti za trofej u Kupu - rival na rimskom "Olimpiku" je Juventus. Napolitanci su slavili u prvom meču protiv Intera u Milanu, još u februaru, kada je bilo 1:0 golom Fabijana Ruisa.

Preksinoć je Inter vodio od starta (pogodak iz kornera Kristijana Eriksena), a odgovorio je Mertens u finišu prvog dijela nakon munjevitog kontranapada.

"Gol i prolaz u finale posvećujem treneru Đenaru Gatuzu, koji je nedavno preživio porodičnu tragediju. Trofej? Možemo da igramo sa Juveom, vjerujem i da možemo do pehara", istakao je bivši fudbaler Anderlehta.

Mertens je ove sezone postigao 13 golova u svim takmičenjima za Napoli (šest u šampionatu), ali i dalje ima dovoljno vremena da popravi učinak.

Pored finala Kupa, Napoli će odigrati minimum još 13 utakmica. Od čega 12 u ligi, te makar još jednu u Ligi šampiona, gdje italijanskog predstavnika čeka revanš osmine finala protiv Barselone (prvi meč 1:1).

Mertens je sa 16 pogodaka najbolji strijelac u istoriji Napolija u Ligi šampiona, a u domaćem prvenstvu se upisao 90 puta.

Ispred njega po broju golova u italijanskoj eliti su samo napadač rođen u Puli Antonio Vojak (102) i Hamšik (100). Može li Belgijanac već ove sezone da postane Napolijev broj jedan i u Seriji A?

Bonus video: