Fudbal uz akustične i vizuelne efekte - vraća se Premijer liga

Ljubitelji “najvažnije sporedne stvari” u njenoj kolijevci, kao i u cijeloj Evropi, večeras će imati priliku da odgledaju dva zaostala meča iz ranijih kola, među kojima je i jedan veliki derbi (Mančester siti - Arsenal u 21.15, nakon duela Aston Vila Šefild junajted u 19 sati)

596 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Prazni stadion “Etihad” biće večeras poprište derbija Mančester siti - Arsenal, Foto: AP
Prazni stadion “Etihad” biće večeras poprište derbija Mančester siti - Arsenal, Foto: AP

Tačno 100 dana trajala je pauza u engleskoj Premijer ligi zbog pandemije koronavirusa.

Najbogatija, najatraktivnija i jedna od najjačih liga u Evropi vraća se nakon simboličnog broja dana, ali i dugotrajnog, činilo se beskonačnog iščekivanja i vijećanja da li će se - kada, i pod kojim uslovima - lopta uopšte zakotrljati ove sezone.

Bili su to najteži dani za engleski fudbal, vjerovatno u cijeloj istoriji, ali svemu dođe kraj - ljubitelji “najvažnije sporedne stvari” u njenoj kolijevci, kao i u cijeloj Evropi, večeras će imati priliku da odgledaju dva zaostala meča iz ranijih kola, među kojima je i jedan veliki derbi (Mančester siti - Arsenal u 21.15, nakon duela Aston Vila Šefild junajted u 19 sati).

Sve je to uvod u 30, kompletno kolo koje počinje u petak, derbijem Totenhem - Mančester junajted, a završava se u ponedjeljak, sudarom Mančester sitija i Barnlija.

Biće to fudbal uz “specijalne efekte”, barem za gledaoce kraj TV ekrana, jer su se Premijer liga i televizijski emiteri potrudili da uvedu neke inovacije kako bi mečevi pred praznim tribinama pružili barem približno dobar ugođaj kao kada su stadioni ispunjeni do kraja.

Navijači na velikim video-bimovima na stadionima, te posebne kamere za proslavu golova, neki su od detalja koji će oplemeti ostrvski fudbal u post-korona periodu. Razvijene su i brojne druge inovacije, uključujući i kamere u tunelima, kao i zvuk bacanja novčića.

Neki gledaoci kraj TV ekrana dobiće mogućnost da biraju - fudbal sa, ili bez takvih zvučnih signala.

Stolice koje su najbliže terenu, takođe, imaće posebne prekrivače koje je dizajnirao svaki klub, kako bi se poboljšao ambijent, vizuelno i akustično, javlja BBC.

Kao dio planova, Premijer liga je najavila emitovanje video sadržaja na velikim stadionskim ekranima, na kojima će se vidjeti navijači kako iz svojih domova prate utakmice. Klubovim mogu da izaberu da li će koristiti ove mogućnosti, pomoću kojih bi igrači mogli da imaju utisak kao da ne igraju na potpuno praznom stadionu. Neke arene, poput Liverpulovog “Enfild rouda”, nemaju veliki ekran i neće moći da koriste ovu mogućnost.

Igračima je rečeno da drže distancu prilikom proslave golova, a posebne kamere će identifikovati najbolji ugao slavlja koji će biti potom dostupan TV gledaocima.

Samo po 300 ljudi biće prisutno na svakoj utakmici, neće biti dječaka i djevojčica koji skupljaju lopte, a rezervne lopte biće postavljene oko terena. VAR će, takođe, biti na raspolaganu, ali će i u toj sobi morati da se poštuje distanca.

Do kraja sezone u Premijer ligi ostalo je još 90 utakmica, ali Liverpul već u nedjelju može da proslavi titulu - to će se dogoditi ako Siti večeras večeras izgubi od Arsenala, a tim Jirgena Klopa pobijedi Everton za četiri dana u gradskom derbiju. U svakom slučaju, promocija “redsa” u nove šampiona, nakon tri decenije čekanja, samo je pitanje vremena i matematike.

- Nastavak lige je veliki trenutak, biće drugačiji osjećaj bez navijača, ali računamo na kvalitet fudbala i na strast. Premijer liga će donijeti ono što treba da donese - kazao je izvršni direktor Premijer lige Ričard Master.

Bonus video: