Gvardiola: Stidim se što smo 400 godina radili tim divnim ljudima

Obje ekipe igrale su u dresovima na kojima je umjesto imena igrača pisalo “Black lives matter” – Životi crnaca su važni

2471 pregleda 0 komentar(a)
Gvardiola i Sterling, Foto: AP
Gvardiola i Sterling, Foto: AP

Pep Gvardiola podržao je gest ekipe i stručnog štaba Mančester sitija, koju su na utakmici protiv Arsenala prihvatili protivnici i sudije.

Prije početka meča nakon koronavirusa, igrači i treneri domaćih su kleknuli koljenom na zemlju i podigli šaku u znak protesta, solidarizirajući se tako sa stotinama hiljada onih koji u Americi protestuju zbog toga što je bijeli policajac ubio Džordža Flojda.

Obje ekipe igrale su u dresovima na kojima je umjesto imena igrača pisalo “Black lives matter” – Životi crnaca su važni.

“Moramo poslati hiljadu milijardi poruka za crnce zbog svega što smo 400 godina radili tim divnim ljudima. Sramim se i stidim, neugodno mi je zbog svega što su bijelci radili crncima. Kako neko može misliti da je bolji od onog koji je rođen crne boje kože? Svaki gest u tom smislu je dobar i pozitivan, ali moramo se služiti činjenicama i činiti sve da se rasizam iskorijeni. U 21. vijeku on nije prisutan samo u SAD, nego u cijelom svijetu. Moramo ljudima crne boje kože pomoći onako kako to do sada nismo napravili”, rekao je Gvardiola.

Bonus video: