Ja sam golgeter i zavisnik od klađenja: Ispovijest Kajla Lafertija

„Bio sam kao terijer, koji traži plijen. Zavisnik. Znao sam da je to što radim pogrešno, ali nisam mogao da se susdržim. Gubio sam novac, a želio sam da ga vratim. Samo sam tonuo dublje“, ispričao je Laferti
69 pregleda 2 komentar(a)
Laferti, Foto: Reuters
Laferti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2018. 15:38h

Kajl Laferti je legenda fudbala u Sjevernoj Irskoj, napadač koji je nacionalni tim doveo do Evropskog prvenstva 2016, zamalo i do Mundijala.

On je, međutim, i bivši zavisnik od klađenja, čovjek koji je u jednom trenutku bio na ivici ponora, ali koji je uspio da se izvuče iz propasti.

„Bio sam kao terijer, koji traži plijen. Zavisnik. Znao sam da je to što radim pogrešno, ali nisam mogao da se susdržim. Gubio sam novac, a želio sam da ga vratim. Samo sam tonuo dublje“, ispričao je Laferti.

Sve se promijenilo u aprilu prošle godine, kada ga je Fudbalski savez kaznio 23 hiljade funti zbog nedozvoljenog klađenja, a on shvatio šta bi mogao da izgubi.

„Mogao sam da ostanem bez Evropskog prvenstva, bez karijere, bez porodice...“, rekao je Laferti.

Da bi se riješio opasnog poroka, morao je, međutim, da ima pomoć...

„U Fudbalskom savezu sam naišao na razumijevanje. Uz njihovu preporuku počeo sam da posjećujem specijalizovanu kliniku, dva puta nedjeljno po 60 minuta, proces mog izlječenja je počeo. Tek tada sam mogao da kažem i priznam – da, ja sam zavisnik“, rekao je Laferti.

Supruga Vanesa je bila uz njega...

„Mogla je da mi okrene leđa, ali nije. Odigrala je važnu ulogu“, kazao je 30-godišnji napadač.

Ipak, najveću pomoć dobio je od svog kluba, škotskog Hartsa, posebno trenera Ostina Mekfija.

„Zaustavio sam ga jednog dana nakon treninga i rekao mu u čemu je problem. Rekao mi je da u njemu imam prijatelja, a ja sam znao da mogu da mu vjerujem. U određenom trenutku, potrebno je da imaš nekoga kome apsolutno vjeruješ, a da to nije psihijatar ili ljekar“, istakao je Laferti.

„Ostin je provodio sate i sate sa mnom, mislim da je njegov supruga sumnjala da smo u vezi, koliko smo bili zajedno“, našalio se.

Proces oporavka još traje, priznaje Laferti.

„Nisam želio da krijem ko sam i šta sam. Nisam ovo ispričao da bih dobio sažaljenje, već da kažem svim mojim kolegama, koji prolaze kroz slične probleme, da je moguće da se vrate normalnom životu“, poručio je Laferti.

A nekadašnji velški reprezentativac Džon Hartson, bivši napadač Arsenala, Vest Hema i Seltika, ističe da je klađenje porok koji je široko rasprostranjen među igračima u Engleskoj i Škotskoj.

„U posljednja tri mjeseca imao sam pozive šest menadžera iz engleske i škotske Premijer lige da im pomognem da riješe problem zavisnosti od klađenja, koju imaju njihovi igrači“, rekao je Hartson, ne otkrivajući o kome se radi.

I Hartson je, svojevremeno, bio u istom problemu.

„Gubio sam desetine hiljada funti nedjeljno. Bio sam na ivici bankrota, a zaradio sam milione u karijeri“, kazao je on.

Šest godina nije uložio ni peni na klađenje, ali je prije toga morao da prođe kroz pakao.

„Prvo sam se razbolio, imao sam tešku intervenciju na mozgu, a kada sam izašao iz bolnice nastavio sam po starom. Pravo u kladionicu – ulaganje novca na kriket, konje, pse, na sve što postoji. Sve dok jednog dana, moja supruga nije rekla – odlazim, ne mogu više. Tražio sam od nje još jednu šansu i dobio je. Nisam je prokockao“, rekao je Hartson, koji sada radi kao analitičar za britanske TV stanice.

„Sve što zaradim ide na račun moje supruge, samo da ne bih došao u iskušenje“, priznao je Hartson.

Nakon što je otkrio da je zavisnik, ali i da se „izliječio“ postao je tražen, kao psihoterapeut.

„Tu sam da pomognem i pomoći ću. A posla ima koliko hoćeš. Iz mog iskustva, kao profesionalnog fudbalera, tvrdim da najmanje polovina igrača u timu ima ogroman problem sa kockom, prevashodno sa klađenjem. To je čak i neka vrsta prestiža“, kaže Hartson.

Bonus video: