Liverpul ne želi samo titulu, već i rekord

Prvo kompletno kolo engleske Premijer lige nakon pauze zbog pandemije koronavirusa na programu je od danas do ponedjeljka

4546 pregleda 0 komentar(a)
Roberto Firmino, Foto: AP Photo
Roberto Firmino, Foto: AP Photo

Produženi fudbalski vikend očekuje fudbalske zaljubljenike najbogatije i najdinamičnije nacionalne lige. Od danas do ponedjeljka igraće se 30. kolo - prva kompletna runda Premijer lige nakon pauze zbog pandemije koronavirsa.

U njemu, Liverpul neće osvojiti titulu, pošto je Mančester siti u zaostalom derbiju sa Arsenalom u srijedu bio ubjedljiv - 3:0. Istog dana, Aston Vila nije uspjela da se domogne sigurne zone, pošto je odigrala bez golova sa Šefild junajtedom na “Vila parku”.

Zato će uzbuđenja tokom četiri dana fudbala na Ostrvu biti veća. Naročito već danas u derbiju na novom stadionu Totenhema, gdje gostuje Mančester junajted. Za izabranike Žozea Murinja utakmica je od ogromnog značaja, jer bi neuspjeh “sparse” doveo u skoro nemoguću poziciju u borbi za četvrto mjesto i plasman u Ligu šampiona. “Đavoli” su peti sa 45 bodova, tri manje od Čelsija u zoni Lige šampiona, dok Totenhem ima 41 bod.

Liverpul cilja titulu nakon restarta Premijer lige
Liverpul cilja titulu nakon restarta Premijer ligefoto: Graphic News

Ono što raduje Murinja je vrijeme koje je imao da odradi pripremu i dočeka oporavak prvih zvijezda ekipe, naročito kapitena Harija Kejna. Murinjo je nagovijestio da će 26-godišnji sjajni napadač biti na terenu prvi put od 1. januara ove godine kada se povrijedio u utakmici sa Sautemptonom.

100 osvojenih bodova iznosi rekord Premijer lige koji je prije dvije sezone postavio Mančester siti. Liverpul će prevazići taj učinak i postati novi rekorder ako do kraja sezone dobije sedam od preostalih devet utakmica, ili šest uz barem jedan remi

U nedjelju će u udarnom večernjem terminu na “Gudison parku” lider Liverpul gostovati gradskom rivalu Evertonu. Na istom mjestu prošle godine Liverpul je izgubio trku za titulu, jer u uslovima izuzetno jakog vjetra “redsi” nisu uspjeli da povežu konce igre i nije bilo golova. Mančester siti je preuzeo prvo mjesto koje je držao do kraja. Ovoga puta neće biti tako. Liverpul na devet utakmica do kraja ima 22 boda više od prvog pratioca Sitija i za prvu titulu prvaka Engleske u eri Premijer lige, prvu uopšte od 1990. godine, potrebne su mu svega dvije pobjede.

- Ne. Mi ne mislimo tako i sigurno se nećemo opustiti. Cilj naše svlačionice je da pobijedimo u svih devet utakmica do kraja. Znamo da će biti teško, ali želimo to. Želimo da budemo prva ekipa koja je probila magičnu barijeru od 100 bodova i da imena upišemo u istoriju. Nije nemoguće, ako se zna da imamo tako veliku prednost u odnosu na Mančester siti, za koji svi znaju koliko je jak tim i kako je dobro vođen - kazao je golman Liverpula Adrijan.

Dosadašnji rekord od 100 bodova u vlasništvu je Mančester sitija od prije dvije godine, Liverpul, ako dobije sve do kraja sakupiće 109. “Redsi”, dakle, mogu da dobiju i sedam od devet mečeva, ili šest uz jedan remi - opet će postati rekorderi.

100 dana trajala je pauza u engleskoj Premijer ligi zbog pandemije koronavirusa. Posljednji meč prije pauze odigrali su Lester - Aston Vila (4:0) 9. marta, a prvi nakon pauza Aston Vila - Šefild junajted (0:0), 17. juna

Do kraja sezone u Premijer ligi ostalo je, inače, da se odigra još 88 utakmica. Svaka će se igrati pred praznim tribinama, ali uz specijalne akustične i vizuelne efekte za gledaoce kraj TV ekrana, čime se simulira prisustvo navijača na stadionima.

Meč Siti - Arsenal oborio rekorde gledanosti

Premijer liga se vratila poslije tačno 100 dana pauze i odmah je oboren rekord. Utakmicu Mančester siti - Arsenal na „Skaj sportu” gledalo je 3,4 miliona ljudi, što je najviše na nekom meču na kojem nisu igrali Mančester junajted i Liverpul.

Najviše ljudi gledalo je mančesterski derbi 2012. godine, kada je u svakom trenutku uz TV aparate bilo prikovano četiri miliona ljudi.

Nešto manje brojke bile su u oktobru prošle godine, kada su se sastala dva najveća engleska kluba, Junajted i Liverpul.

Sada je treći na listi duel „građana” i „tobdžija”, ali imajući u vidu koliko su se Englezi uželjeli fudbala tokom pandemije koronavirusa, ne bi bilo čudno da apsolutni rekord padne večeras, kada Totenhem i Žoze Murinjo dočekuju „crvene đavole”.

Bonus video: