Budućnost slavi titulu u predgrađu?

Podgoričani će večeras i matematički postati šampioni ako pobijede Kom na Zlatici, a Sutjeska u derbiju ne pobijedi Iskru. U 30. kolu igraju još Zeta - Petrovac, Podgorica - Grbalj i Rudar - OFK Titograd

3149 pregleda 0 komentar(a)
Draško Božović je jedan od najzaslužnijih za izvjesnu titulu Budućnosti, Foto: Luka Zeković
Draško Božović je jedan od najzaslužnijih za izvjesnu titulu Budućnosti, Foto: Luka Zeković

Sedam kola prije kraja prvenstva, Budućnost broji sitno do titule - “plavi” će večeras i matematički prvi proći kroz cilj ako slave na gostovanju Komu, a Sutjeska ne pobijedi Iskru u Danilovgradu. Razlika između dva tima je 17 bodova i ako se uveća na 19 ili 20, sve će i teoretski biti gotovo.

Sudeći po igrama vodećih timova u drugoj polusezoni, posebno nakon korona-pauze, te igrama i snazi protivnika, oba rezultata su sasvim realna...

PRAVA PROSLAVA - U UTORAK POD GORICOM

Sada, ili za pet dana u 31. kolu - nije od presudnog značaja za tim Mladena Milinkovića, koji je odavno napravio zalihu koja mu garantuje miran finiš prvenstva. Podgoričani bi ionako večeras slavili tek pola sata nakon svoje utakmice (razlika između početka mečeva na Zlatici i u Danilovgradu - 20 i 20.30), a prava proslava može se očekivati tek u utorak pod Goricom, na meču protiv Petrovca. Ako se proslava pred maksimum 200 gledalaca uopšte može nazvati pravom...

Kako god, Budućnosti fali pet bodova i obezbijediće četvrtu titulu u samostalnoj Crnoj Gori ako u dva predstojeća meča pobijedi Kom i Petrovac, bez obzira na rezultate Sutjeske.

- Mislim da sada možemo da završimo priču oko titule. To je i naš cilj, kako bi u nastavku sezone više prostora ostalo za mlađe fudbalere. Zasluženo smo na prvom mjestu, pokazali smo da smo najbolji i nije od presudnog značaja da li ćemo slaviti sada ili u nekom narednom kolu, ali bismo voljeli da to bude što prije - kaže bek Budućnosti, nekadašnji igrač Sutjeske Miloš Vučić.

Sa februarskog meča Budućnost - Kom pod Goricom
Sa februarskog meča Budućnost - Kom pod Goricomfoto: Savo Prelević

Podgoričani su praktično ispunili jedan cilj, drugi je ostavljen za kraj jula...

- Trofej Kupa i dupla kruna bili bi prava potrda sezone u kojoj smo superiorni - naglašava Vučić.

Komu, večerašnjem protivniku Budućnosti, gori pod nogama - tim Radisava Dragićevića još nema pobjedu nakon pauze zbog pandemije (jedini uz Rudar), posljednjeplasirani Grbalj prišao je na četiri boda.

Moraće tim sa Zlatice ubrzo nekog da pobijedi ako ne želi da strijepi od direktnog ispadanja.

- U teškoj smo situaciji i svaki meč do kraja je od velikog značaja za nas - kaže defanzivac Koma, bivši fudbaler Budućnosti Filip Mitrović.

Kom je u prvom kolu nastavka nadigrao Sutjesku na svom terenu, ali je u foto-finišu ostao bez dva boda (3:3)...

- Pokazali smo da možemo da igramo protiv timova iz vrha. Na nekim mečevima nismo imali sreće, na nekima smo realno mogli više. Dolazi nam Budućnost, rezultatski rasterećena, što može da bude dobro za nas, ali i ne mora da bude, jer protivnik u takvim situacijama može da bude još opasniji. U svakom slučaju moramo da budemo na visini zadatka - dodaje Mitrović.

U DANILOVGRADU ZA DRUGO MJESTO

Iskra maltene od početka sezone čuva treće mjesto, a večeras ima šansu da zaprijeti i drugoplasiranoj Sutjesci. U slučaju pobjede tima Alekandra Nedovića, razlika bi iznosila samo dva boda u korist Nikšićana.

Zašto je značajno drugo mjesto? Ako Budućnost osvoji Kup, onda drugoplasirani tim ne mora da igra pretkolo kvalifikacija za Ligu Evrope, već će se direktno plasirati u prvo kolo. Pretkvalifikacije bi u tom slučaju igrali trećeplasirani i četvrtoplasirani...

- Igramo derbi, dolazi nam ekipa koja ima puno dobrih individualaca, moramo se pripremiti na pravi način i pokazati im da na našem terenu u Danilovgradu igramo odličan fudbal - kazao je Ivan Vuković, iskusni napadač Iskre.

22 boda iznosi rekordna razlika na vrhu kojom je završeno jedno prvenstvo Telekom 1. CFL. Desilo se to na kraju sezone 2017/18, kada je vodeća Sutjeska imala 79, a drugoplasirana Budućnost 57 bodova. Budućnost sada ima 17 bodova više od Sutjeske, a do kraja sezone i priliku da preuzme rekord od najvećeg rivala

Zeta i Petrovac igraju na Trešnjici, a jedan ishod može da donese nešto što doskora niko nije očekivao - gosti bi, naime, u slučaju pobjede prišli četvrtoplasiranim Golubovčanima na samo dva boda i uključili se u borbu za plasman za Evropu.

Podgorica i Grbalj igraju na “DG areni”, a gosti sanjaju iznenađenje i drugu uzastopnu pobjedu, kojom bi se definitivno vratili u borbu za opstanak...

Parovi 26. kola

RUDAR - OFK TITOGRAD (18 h)

Sudija: Nikola Vođević (Podgorica)

ZETA-PETROVAC (20)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

KOM - BUDUĆNOST (20)

Sudija: Aleksandar Šćekić (Berane)

PODGORICA - GRBALJ (20)

Sudija: Milovan Milačić (Kotor)

ISKRA - SUTJESKA (20.30)

Sudija: Miraš Cerović (Podgorica)

Rudar i novčano kažnjen pred ključni meč

U Pljevljima je “voda došla do plafona”, povrede su desetkovale tim, nema pobjede, otišao je i trener, borba za opstanak ponovo je opcija.

Sportski direktor Damir Čakar vodiće tim u možda i ključnom meču - protiv OFK Titograda, najbližeg tima koji prijeti iz zone baraža. Razlika je trenutno pet bodova...

- Moramo da se konsolidujemo, još imamo bodovnu prednost, dolazi nam Titograd koji se probudio - kazao je Čakar.

Pljevljaci su i novčano kažnjeni pred ključni meč, moraće da plate hiljadu eura zbog slabe organizacije utakmice protiv Budućnosti u 28. kolu. Rudar, organizator meča, kažnjen je zbog neizvršavanja mjera NKT-a za borbu protiv zaraznih bolesti i Smjernica za organizaciju utakmica FSCG tokom pandemije kovida-19.

Meč, koji je odigran 16. juna, kasnio je 50 minuta, jer je na tribinama bilo više od 200 navijača, koliko je dozvoljeno odlukom NKT.

Bonus video: