Zovu ga meksički Mesi: Ko je Luka Romero, dječak o kome priča Španija

Rođen 18. novembra 2004. u Durangu u Meksiku, Luka Romero ima tri državljanstva - meksičko, argentinsko i špansko

1619 pregleda 0 komentar(a)
Luka Romero, Foto: Twitter
Luka Romero, Foto: Twitter

Mladi vezista Majorke Luka Romero, čiji je nadimak "meksički Mesi", postao je u srijedu najmlađi igrač u istoriji koji je zaigrao u La Ligi - sa 15 godina, sedam mjeseci i šest dana.

U debiju protiv Real Madrida, Romero je ušao u igru u 84. minutu umjesto Idrisa Babe.

Sa 15 godina i 230 dana Romero je tako srušio rekord kojeg je prije njega držao Fransisko Bao Rodriges Sanson i to više od 80 godina - on je debi ligi imao u dresu Selte 31. decembrra 1939. sa 15 godina i 255 dana starosti.

"Luka je ljevak, brz je, pametan, razigran, konkurentan. To je prototip argentinske desetke. Pirmjetili smo ga kad je imao 12, ali nismo htjeli da ga gurnemo prerano jer treba brinuti za njega", izjavio je pomoćni trener Majorke Dani Pendin.

"Gledali smo ga kako igra, radio je nevjerojatne stvari s loptom za svoj uzrast, ali fizički nije u potpunosti narastao i mogao je da ima problema počne li da igra s igračima prve lige prerano", dodao je Pendin.

"Danas kad ga gledamo, kad vidimo njegova stopala, njegovo tijelo, vidimo da je počeo da se formira. A činjenica da mu je otac fudbaler, pomaže mu puno", zaključio je pomoćni trener Majorke.

Rođen 18. novembra 2004. u Durangu u Meksiku, Luka Romero ima tri državljanstva - meksičko, argentinsko i špansko.

Meksičko zahvaljujući svom ocu Dijegu, koji je bio profesionalni igrač u Meksiku, argentinsko zahvaljujući nacionalnosti svojih roditelja i špansko jer je u Španiju stigao vrlo rano 2007.

Iako ga zovu meksički Mesi, on je izabrao Argentinu...

"To je moja domovina", kazao je Luka.

Odigrao je jednu utakmicu u argentinskoj U 17 reprezentaciji.

"Poređenje sa Mesijem je samo teret. Mesi je jedinstven fudbaler, niko nije kao on", kazao je Lukin otac.

"Podsjeća na Davida Silvu", rekao je Pendin.

Romero je počeo da igra fudbal u Sant Đordiju, blizu Ibice, gdje su ga primjetili ljudi iz Majorke, kojoj se priključio 2015.

Bonus video: