Stvaranje istorije: Kako je Klop promijenio Liverpul

Liverpul postao šampion Engleske poslije tri decenije čekanja. Najveće zasluge za to idu Jirgenu Klopu, Njemcu koji je promijenio tok istorije na „Enfildu”

704 pregleda 0 komentar(a)
Klop, Foto: AP
Klop, Foto: AP

Bio je 8. oktobar 2015. godine. Liverpul je prethodnu sezonu završio na 6. mjestu, čak su i navijači digli ruke od svog voljenog kluba nakon čuvenog klizanja Stivena Džerarda godinu ranije i volšebno izgubljene titule koja se čekala dugo.

A onda je, tog sudbonosnog dana, na „Enfild” ušetao Jirgen Klop. I izgovorio rečenicu koja će biti lajtmotiv njegovog boravka u hramu engleskog fudbala.

- Moramo da se pretvorimo od sumnjičavaca u vjernike - rekao je harizmatični Njemac, koji je došao kao dvostruki prvak Njemačke i finalista Lige šampiona iz 2013.

Manje od pet godina nakon toga, niko više ne sumnja u Klopa ili njegove igrače. Tada je uzeo tim koji je bio 10. u Premijer ligi, a u međuvremenu je osvojio šestu Ligu šampiona i prvu krunu u Premijer ligi, čime je prekinuo čekanje dugo tačno tri decenije.

KAD JE SVAKI NOVI IGRAČ POJAČANJE

Stručnjaku iz Štutgarta trebalo je vremena da nametne svoj „gegenpressing”, koji je dao sjajne rezultate u Borusiji Dortmund. Nije imao ni igrače za to, zbog čega je prvu sezonu u Premijer ligi završio na 8. mjestu. Dok su Mančester siti, Mančester junajted, pa i Čelsi, trošili ogromne svote novca na pojačanja, 53-godišnjak iz Štutgarta je kupovao baš ono što mu je potrebno i čak i ostavljao višak u kasi.

Na ljeto 2016. je doveo Sadija Manea i Žoržinija Vajnalduma, godinu kasnije Mohameda Salaha, Endija Robertsona i možda i ključni dio šampionske slagalice - Virdžila van Dajka, za kojeg je oborio svjetski rekord za defanzivce sa 85 miliona eura. Ali, prodao je Filipea Kutinja za 145 miliona eura, Kristijana Bentekea za 31, Mamadua Sakoa za 28..., pa je poslije tri godine u klubu imao plus od 27 miliona na kontu.

Sjajna transfer politika i fenomenalno „pogođena” pojačanja pala su u vodu u finalu Lige šampiona 2018, kada se Klopu obilo o glavu što nije htio da plati mnogo za golmana.

Loris Karijus je sa dvije užasne greške omogućio Realu da u Kijevu slavi 3:1 i natjerao Njemca da potroši 62 miliona eura za Alisona Bekera. I drugo pojačanje iz Rome je bio fenomenalan potez, baš kao i dolazak Salaha za 42 miliona godinu ranije, jer je Brazilac donio neophodnu sigurnost i omogućio šestu evropsku i prvu svjetsku krunu.

Liverpul je u sezoni 2018/2019. osvojio čak 97 od mogućih 114 bodova u Premijer ligi, ali nije prigrabio titulu, jer je Mančester siti imao 98. Klop nije očajavao, već je nastavio da vjeruje u naporan rad i u trening centru Melvud do iznemoglosti tjerao igrače da isprobavaju njegove taktičke zamisli.

Takva predanost, fenomenalni potezi u prelaznim rokovima, kao i uzdizanje Džordana Hendersona do pravog vođe tima, Trenta Aleksander-Arnolda i Robertsona u najbolji bekovski par na svijetu, a Roberta Firmina u svjetsku klasu..., dali su rezultate. Zato je u gradu Bitlsa fešta i pored molbi vlasti da se titula ne slavi zbog koronavirusa...

MOŽE SE I BEZ MOZGA

Kada je Klop stigao u Liverpul, sa njim su došli i njegovi najbliži i najodaniji saradnici, Željko Buvač i Peter Kravic, sa kojima je radio i u Majncu i u Borusiji. Bosanski Srbin je dobio nadimak Mozak zbog taktičkog znanja, a Njemac je prozvan Oko zbog sjajnih analitičkih sposobnosti.

I onda je, u aprilu 2018, došlo do iznenadnog 17 godina duge raskida saradnje sa Buvačom. Mnogi su pomislili da će to dovesti do pada Liverpula, ali je Klop uzeo Pepa Lajndersa, koji je oduševio kao trener kadeta i razvojnog tima Liverpula. Holanđanin se pokazao i u ulozi Buvača.

PROMJENA ZBOG MUNDIJALA

Koliko stručni štab radi na detaljima, najbolje govori činjenica da su Klop i Kravic tokom Mundijala u Rusiji, dok su gledali koliko se golova postiže iz slobodnih udaraca, odlučili da se time pozabave i iskoriste prednost centaršuteva Aleksander-Arnolda i dominacije Van Dajka u skoku.

Brojke sve govore - Liverpul je u sezoni 2017/2018. postigao 13, a primio 12 golova nakon kornera i slobodnih udaraca, a u narednoj je taj odnos bio 29:8! Čak je doveden i Danac Tomas Gronemark, koji je angažovan da eliminiše greške tokom izvođenja auta?!

Nije, međutim, sve automatizovano. Klop i Kravic dozvoljavaju igračima da iskažu lucidnost. Postoji li bolji primjer od fenomenalnog poteza Aleksander-Arnolda protiv Barselone? Svi su bili u čudu kada je Divok Origi zatresao mrežu...

- Znam da sam dobar u nekoliko stvari i veoma dobar u još nekima, ali to nije dovoljno. Moje samopouzdanje je dovoljno veliko da mogu da pustim ljudima da rastu uz mene. To nije problem. Potrebni su mi eksperti u mom štabu - rekao je svojevremeno Klop.

SVETO TROJSTVO

Još kada se svemu doda da je menadžer u fenomenalnim odnosima sa sportskim direktorom Majklom Edvardsom i Majkom Gordonom, koji je drugi najveći akcionar i praktično vodi klub, jasno je zašto je Liverpul ponovo tamo gdje je oduvijek trebalo da bude - na vrhu. Zanimljivo, njih trojicu u klubu zovu Sveto trojstvo.

Koliko je bitna uloga Edvardsa, govore i dešavanja iz 2017. godine. Klop je razmišljao o Julijanu Brantu iz Bajer Leverkuzena i Kristijanu Pulišiću iz Borusije Dortmund, ali je sportski direktor predložio Egipćanina i ubijedio Njemca da ga posluša. Ostalo je istorija...

Bonus video: