Budućnost neće da se zadovolji titulom, Božović: Dupla kruna je imperativ

Draško Božović je igrački i statistički najzaslužniji za titulu i dominaciju Budućnosti

3409 pregleda 128 reakcija 3 komentar(a)
Najbolja sezona: Draško Božović, Foto: Savo Prelević
Najbolja sezona: Draško Božović, Foto: Savo Prelević

Nekadašnji crnogorski reprezentativac Draško Božović osvojio je treću titulu sa ekipom Budućnosti, ali prvu u koju je uložio cijelog sebe - i doslovno i figurativno.

Ne samo zbog toga što je kao vezni igrač postigao devet golova (uz Ivanovića je najbolji strijelac tima), što je ubjedljivo prvi u ligi po broju asistencija (čak 14) i što je, kada bi se birao pojedinac, vjerovatno najzaslužniji igrač za veliku ovosezonsku dominaciju podgoričkog tima.

- Kada smo osvojili prvu titulu, 2008, igrao sam samo u jesenjoj polusezoni. I na proljeće sam bio tu, ali nisam igrao zbog problema sa ugovorom. Kada smo 2012. bili prvaci igrao sam takođe samo prvu polusezonu, o onda sam otišao u Izreal. Zato je ovo moja prva ‘kompletna’ titula, ako tako mogu da kažem - kaže Božović za “Vijesti”.

Prva kompletna, ali i najdraža...

- Najdraža definitivno, jer sam ostavio malo veći trag nego ranije, cijelo vrijeme sam bio tu, odigrao dobru sezonu. Ipak, nijedan igrač ne može sam, a ja sam imao dobre saigrače, dobre ljude oko sebe, i ovo je zajednička titula gdje niko ne smije da se odvaja, jer smo sa trenerom i upravom odradili odličan posao. Otkada sam u Budućnosti ne pamtim da je klub bolje i ljepše funkcionisao, sa predsjednikom Veselinom Mijačem i gradonačelnikom Ivanom Vukovićem. Mi igrači smo imali privlegiju da mislimo samo na teren, na ono što je naš posao, a to je najvažniji preduslov za svaki uspjeh - ističe Božović.

Nakon korona-pauze, Budućnost je u sedam kola gotovo udvostručila prednost u odnosu na Sutjesku - sa 11 je otišla na 20 bodova.

Uz najdominantnija, zato ide još jedan opisni pridjev - najlaška titula...

- Sa tribina, vjerovatno je izgledalo lako, ali u praksi naravno nije tako. Još kada je bila pauza zbog korone rekao sam da će nastavak prvenstva pokazati koliko su se fudbaleri ponašali profesionalno tokom tih dana, koliko su se trudili da zadrže fizičku spremu. Mi smo u nastavku prvenstva maltene duplirali prednost, što je najbolji pokazatelj kakva je ova ekipa skup pravih profesionalaca, igrača koji su posvećeni. Igrali smo dobro u napornom ritmu, kao kolektiv djelovali odlično i zasluženo smo tu gdje jesmo - dodaje Božović, koji je sa 32 godine odigrao vjerovatno najbolju sezonu u karijeri.

Do kraja je još šest kola, a nekoliko igrača koji su iznijeli teret sezone, uključujući i Božovića, dobili su poštedu od pet dana i neće igrati u utorak protiv Petrovca, vjerovatno ni naredne nedjelje protiv Zete.

- Između ove i naredne sezone praktično neće biti pauze iz poznatih razloga, i ovo će biti jedini dani koje ćemo imati za kakav-takav odmor. Ritam je bio naporan nakon prekida, za kratko vrijeme smo odigrali sedam utakmica, na posljednje dvije je bilo primjetno da smo malo izgubili oštrinu i takmičarski naboj, što zbog jakog ritma što zbog velike prednosti. Mali odmor će dobro doći, dobro je da nam razlika na tabeli i titula osvojena šest kola prije kraja to dozvoljavaju - naglašava Božović.

Ubrzo se, međutim, nastavljaju obaveze, i to kakve...

- Krajem jula je polufinale Kupa, jedna utakmica, nadamo se i finale. Cilj je dupla kruna, to se postavlja kao imperativ - želimo da uđemo u istoriju, možemo to da uradimo.

Slavlje, bez navijača...

- Svima nam je žao zbog toga, ali moramo da poštujemo mjere, virus se izgleda vraća i svi treba da budemo oprezni. Bila bi to izvanredna proslava, posebno ako se osvoji dupla kruna, ali i Liverpul je čekao 30 godina na titulu pa je sada slavi bez navijača. Nadamo se da će biti još povoda za slavlje - zaključuje Božović.

Žao mi je što neću igrati Evropu, saigrači mogu da ponove Deportivo i Genk

Budućnost će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona i biće žestoko hendikepirana - Draško Božović tek treba da odradi pet utakmica suspenzije zbog isključenja na gostovanju Zarji u Ukrajini prošle sezone.

Dobio je direktan crveni karton zbog prigovora sudiji, i žali zbog toga...

- Naravno da žalim, ali mi ni danas nije jasno zašto sam dobio pet utakmica. Jesam prigovorio, bila je velika gužva, ali nisam dirao ili opsovao sudiju. No, sada ne vrijedi da se osvrćem na to. Čekam evropske mečeve baš kao moji saigrači, iako neću biti njihov dio - ističe Božović.

Uefa je odlučila da se zbog koronavirusa u prva tri kola kvalifikacija igra po jedan meč, pa je izvjesno da će se Božovićeva kazna prenijeti i na narednu sezonu.

- Uz povoljan žrijeb, recimo da budemo domaćini, i da dobijemo rivala sa kojim možemo da se nosimo - siguran sam da smo spremni da napravimo iskorak u Evropi. Osjećam da je ova ekipa sazrela da ponovi neki meč koji su odigrale ranije generacije, kao što su bile utakmice protiv Deportiva i Genka na primjer - ističe Božović.

23 gola dala je Budućnost uz direktan doprinos Draška Božovića, koji je 14 puta asistirao i devet puta sam pogodio mrežu. Uz još petoricu igrača, nalazi se na vrhu liste strijelaca, a ubjedljivo je prvi u ligi po broju asistencija

Bonus video: