Našli "rupu" u proceduri: Transferima Artura i Pjanića Juve i Barsa "zaradili" po 50 miliona

Nesvakidašnjim i istovremenim transferima Artura iz Barse u Juve i Pjanića u suprtonom smjeru oba kluba su našla način da u finansijskim izvještajima prikažu dobit za po 50 miliona veću od stvarne

7000 pregleda 3 komentar(a)
Pjanić računovodstveno vrijedio 13, dat za 60 miliona, Foto: Beta/AP
Pjanić računovodstveno vrijedio 13, dat za 60 miliona, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.06.2020. 21:46h

Fudbalski svijet iznenadila je razmjena igrača Barselone i Juventusa. Ustvari, nije bilo nikakve trampe, pošto je Juventus za Artura platio 70, a Barsa za Miralema Pjanića 60 miliona eura.

Zašto je Barselona pristala na prodaju mladog igrača, kojeg su najavljivali kao zamjenika ikone, Ćavija?!

Odgovor na takve poteze dao je stručnjak "Swiss Remblera" Kiran O'Konor, koji tvrdi da će takvimn načinom transakcije oba kluba moći da prikažu dobiti od oko 50 miliona eura.

Tačnije, Barsa 50 a Juve 47 miliona u finansijskim izvještajima.

Kako je to moguće?

Artur je Barsu prije dvije godine koštao 30 miliona za ugovor od šest godina, pa se iznos ravnomjerno raspoređuje na taj period u dokumentima kao cjelini. Pošto je odradio dvije godine, odnosno 10 miliona, nerealizovana vrijednost je 20 miliona, a prodajom od 70 miliona Barsa će pokazati dobit od 50 miliona.

Sa stanovištva računovodstva, po istom modelu, Pjanić sada u Juventusu vrijedi 13 miliona, pa je klub u mogućnosti da prikaže dobit od 47 miliona, pošto su ugovori realizovani prije 1. jula i obračunskog perioda.

Ovakvo predstavljanje podataka je važno da bi se ispunila pravila finansijskog fer pleja...

Bonus video: