Breznica neprikosnoveno vlada u Crnoj Gori

Fudbalerke pljevaljskog kluba obezbijedile su petu uzastopnu titulu u Ženskoj fudbalskoj ligi

7570 pregleda 270 reakcija 1 komentar(a)
Fudbalerke Breznice dozvolile samo jedan kiks u tri sezone, Foto: FK Breznica
Fudbalerke Breznice dozvolile samo jedan kiks u tri sezone, Foto: FK Breznica

U crnogorskom ženskom fudbalu ništa novo - Breznica je obezbijedila petu uzastopnu titulu. Izabranice Zorana Vuke Vukovića su, za razliku od tri prethdone titule, ove sezone doživjele poraz, uz 17 pobjeda i gol-razliku od plus 122.

Breznica je titulu obezbijedila revanšom najvećim rivalkama iz Budućnosti (2:1), a upravo su od “plavih” ove sezone igračice Breznice i prekinule dugogodišnji niz bez poraza u nacionalnoj ligi. Prije četiri godine to je uspjelo nikšićkom Ekonomistu.

"Upravo su nam Budućnost i Ekonomist najveći konkurenti u ligi do šest klubova, a nekada je brojala devet. Ženskom fudbalu fali promocije i organizovanijeg rada, ali mi u Breznici se maksimalno trudimo pa smo u prethodnim kvalifikacijama za Ligu šampiona ostvarili prvu međunarodnu pobjedu crnogorskog ženskog fudbala, pošto smo slavili protiv rumunskog Kluža. Breznicu s pravom možemo nazvati jednim od najorganizovanijih klubova u Crnoj Gori. To, što peti put uzastopno osvajamo prvenstvo, rezultat je držanja kursa u konceptu napravljenom još od osnivanja. Apliciramo i dobijamo pomoć na osnovu međunarodnih projekata, marljivo radimo sa djecom u njihovom pravilnom sportskom razvoju", kazao je Vuković, koji je trener ali i jedan od osnivača Breznice.

I pogled na listu strijelaca pokazuje da u Breznici igraju najbolje igračice, pošto je prvi strijelac, kapitenka Jelena Vujadinović postigla 35 golova, a prati je klupska drugarica Jelena Karličić sa 20 pogodaka.

"U Breznici igraju djevojke iz svih krajeva Crne Gore. Klub im zahvaljujući Univerzitetu Donja Gorica obezbjeđuje stipendije za školovanje, a najveću pomoć klub ima od ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstva sporta i SO Pljevlja. Nakon završetka prvenstva slijedi pauza, pošto je organizacija i učešće na međunarodnim turnirima neizvjesna zbog pandemije. U oktobru nas očekuju kvalifikacije za Ligu šampiona i nadamo se da ćemo i četvrti put zaredom dobiti organizaciju tog takmičenja. Dokazali smo se kao odličan partner, pa mi implementiramo i projekat promocije Danske škole fudbala. U njemu smo opremom pomogli brojne dječje centre, škole i klubove i podijelili smo 3.000 lopti i 400 kompleta opreme za trenere u svim crnogorskim gradovima", ne bez ponosa ističe bivši prvotimac Rudara, Vuković.

Klub Breznica osim u Ženskoj ligi nadmeće se i u drugim crnogorskim ligama.

"Imamo preko 400 mališana koje učimo fudbalu, a u muškoj konkurenciji igramo lige uzrasta pionira, pjetlića i četiri Đetić lige. Dječake treniramo do 15 godina, a onda prelaze u Rudar, mada naše polaznike sve više traže klubovi iz regiona, čak Partizan i Crvena zvezda. Za razliku od napretka u muškoj, kod djevojčica je primjetan pad interesovanja za fudbal. I to uprkos sjajnom Svjetskom prvenstvu, koje je bilo prava promocija ovog sporta. Nemamo tradiciju i još nijednog ženskog trenera, a potpuno je drugačiji rad u ženskom fudbalu. Potrebno je, zato, da se cjelokupno društvo i sportske institucije uključe da bi se napredovalo", zaključio je Vuković.

Bonus video: