Junajtedovo sveto trojstvo

Markus Rašford, Antoni Marsijal i Mejson Grinvud ove sezone zajedno postigli 55 golova

10577 pregleda 22 reakcija 2 komentar(a)
Junajted podsjeća na šampionske dane, Foto: Goal.com
Junajted podsjeća na šampionske dane, Foto: Goal.com

Mančester junajted je ljetos imao plan koji je malo kome u engleskom fudbalu bio jasan. Potpuno se posvetio igračima iz akademije, nadogradio tim dovođenjem Harija Megvajera, Visama van Bisake i mladog Danijela Džejmsa, ali je i dalje mnogo toga nedostajalo. Odlazak Romelua Lukakua u Inter po mnogima nije imao smisla, ali menadžer Ole Gunar Solskjer je bio samouvjeren:

- Imamo momka koji će dati mnogo golova - Mejsona Grinvuda - rekao je Norvežanin.

Nije Grinvudov talenat niko osporavao, ali Junajted je bio u takvoj situaciji da nije mogao da čeka. Rezultati, igre, loša transfer politika..., na svemu tome su zamjerali navijači. Ali, „crveni đavoli” su bili strpljivi, Solskjer pogotovo, pa od dolaska Bruna Fernandeša djeluje da Junajted ima sistem koji bi mogao da ga vrati u vrh engleskog fudbala.

Grinvud je bio starter u posljednje četiri utakmice, a šta od ekipe želi Solskjer može da se zaključi i po sastavu koji izvodi na teren. U isto vrijeme na terenu su Fernandeš, Pol Pogba, Markus Rašford, Antoni Marsijal i Grinvud. Posljednja trojica imaju sezonu iz snova, jer su do sada u svim takmičenjima postigli 55 golova. Rašford i Marsijal su na brojci 20, 18-godišnji golgeter 15... To je više od onoga što je uradio napadački trio novog šampiona Liverpula - Sadio Mane, Roberto Firmino i Mohamed Salah su se zajedno upisali 51 put.

U posljednjih 16 utakmica Junajted je u četiri navrata postizao pet ili više pogodaka. Šest je dao Tranmeru u FA kupu, po pet Klub Brižu, LASK-u (Liga Evrope), te Bornmutu u Premijer ligi. Može li efikasnije od tima koji je posljednji poraz doživio 22. januara od Barnlija na „Old trafordu”?

Junajtedov progres je još očigledniji ako se pogleda čiji napadački stroj je efikasniji od Marsijala, Rašforda i Grinvuda kombinovano. Samo pet klubova može da se pohvali da ima moćniji trio.

Nedodirljiv je Bajern - Robert Levandovski, Serž Gnabri i Tomas Miler su zajedno postigli 83 gola u svim takmičenjima. Od toga Poljak sam čak 51... Ozbiljne brojke ima i napad Pari Sen Žermena - Kilijan Mbape se upisao 30 puta, Mauro Ikardi 20, a Nejmar 18 za ukupno 68, četiri više od Mančester sitija. Za „građane” su po 23 pogotka ubilježili Serhio Aguero i Rahim Sterling, a 18 Gabrijel Žezus.

Ispred Junajteda su još Lajpcig sa 60 (Timo Verner 34, Marcel Sabicer 16 i Emil Forsberg 10) i Barselona sa 57 (Lionel Mesi 27, Luis Suares 16, Antoan Grizman 14), dok identičan učinak kao velikan iz Mančestera ima Juventus. Za „staru damu” su mrežu tresli Kristijano Ronaldo (29), Paulo Dibala (17) i Gonsalo Iguain (devet).

Napad na rekorde iz šampionskih sezona

Napadački trio Mančester junajteda do kraja sezone ima da odigra najmanje sedam utakmica u svim takmičenjima. Biće ih i više ako stigne do finala FA kupa i prođe osminu u Ligi Evrope.

Ima, dakle, dovoljno prostora da Markus Rašford, Antoni Marsijal i Mejson Grinvud stignu i prestignu učinak trojice napadača Junajteda iz čuvene sezone 1998/1999. kada je klub osvojio Premijer ligu, Ligu šampiona i FA kup. Tada su Dvajt Jork (29), Andi Kol (24) i Ole Gunar Solskjer (18) zajedno postigli 71 pogodak.

Prije 12 godina, kada su „đavoli” takođe osvojili Ligu šampiona, napadači su bili još ubojitiji - Kristijano Ronaldo (42), Karlos Teves (19) i Vejn Runi (18) pogodili su 79 puta... Isti učinak su u sezoni 2002/2003. imali Rud van Nistelroj (44), Solskjer (15) i Pol Skols (20).

Bonus video: