FSCG stavlja tačku na ligu?

Izvršni odbor crnogorske kuće fudbala sastaće se danas kako bi raspravljao o prekidu sezone zbog naglog skoka broja zaraženih, među kojima su i igrači Budućnosti

8843 pregleda 35 reakcija 9 komentar(a)
Stadion pod Goricom, Foto: Savo Prelević
Stadion pod Goricom, Foto: Savo Prelević

Dana 15. marta u Crnoj Gori zvanično nije bilo nijednog slučaja koronavirusa, a iz Instituta za javno zdravlje stiže „naredba” da sve ekipe momentalno prestanu s treninzima.

Manje od četiri mjeseca kasnije, nakon junsko-julske ekspanzije u donedavno jedinoj corona-free državi u Evropi, kada imamo zvanično 512 zaraženih, potpuno druga priča. Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, potvrdio je da postoje slučajevi zaraze u crnogorskom sportu, ali nije preporučio prekid takmičenja, a kamoli treniranja.

- U kontinuiranom smo kontaktu s Fudbalskim savezom Crne Gore. Zbog bliskih kontakata u sportskom kolektivu, protokol predviđa suspendovanje takmičenja i trenažnih procesa, dok se ne završe epidemiološka istraživanja. Pratimo situaciju - kazao je na pres konferenciji Begić i potvrdio da je registrovan najmanje jedan slučaj koronavirusa u FK Budućnost, kao i u košarkaškoj reprezentaciji.

Izvršni odbor FSCG danas bi trebalo da donese odluku o tome da li će se prvenstvo nastaviti ili trajno prekinuti. Na pitanje da li će preporučiti prekid šampionata, Begić je loptu prebacio u dvorište Saveza.

- Takva odluka je na onome ko organizuje takmičenje, dakle FSCG - istakao je Begić.

S obzirom na to da se sumnja da su igrači još nekih klubova zaraženi, FSCG će vjerovatno prekinuti sva takmičenja. Izvršni odbor će morati da donese i teške odluke - u Drugu ligu bi, po stanju na tabeli pet kola prije kraja elitnog takmičenja, trebalo da ide Grbalj, a da u baražu učestvuju OFK Titograd i Kom.

Ako se se bude gledalo trenutno stanje na tabeli, novi prvoligaš će biti dominantni lider drugoligaškog karavana, Dečić, a u baražu bi igrali Jezero i Bokelj.

O proširenju lige teško da će biti govora, jer je poznat stav Dejana Savićevića da je za Telekom 1. CFL optimalan broj klubova 10...

I dok FSCG „vaga”, Vaterpolo i plivački savez Crne Gore je odlučio da se prvenstva za mlađe kategorije neće održati u julu, kako je bilo predviđeno.

„Shodno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj pandemijom kovid 19, a nakon izjašnjavanja svih članova Stručnog savjeta za vaterpolo VPSCG, odgađaju se svi turniri prvenstava Crne Gore za mlađe kategorije za sezonu 2019/2020”, navodi se u saopštenju.

Takmičenja za igrače rođene 2002, 2004, 2006, 2007, 2008. i 2009. godine trebalo je da se održe od 9. do 26. jula u Herceg Novom, Kotoru i Budvi.

Bonus video: