Analiza ECA: Klubovi gube oko četiri milijarde eura zbog pandemije

„Rezultati pokazuju da je finansijski uticaj koronavuirusa na evropske klubove već u ovom trenutku svojevrsni potres", navodi ECA

6323 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa meča Siti - Liverpul, Foto: Flashscore.com
Detalj sa meča Siti - Liverpul, Foto: Flashscore.com

Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom ove i naredne godine izgubiti oko četiri milijarde eura zbog pandemije koronavirusa. To tvrdi Udruženje evropskih klubova (ECA).

ECA u svojoj studiji procenjuje da će klubovi iz 55 evropskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1,6 milijardi eura, te 2,4 milijarde naredne, s tim da u studiji nisu uključene zarade od preaznog roka.

„Rezultati pokazuju da je finansijski uticaj koronavuirusa na evropske klubove već u ovom trenutku svojevrsni potres. Nažalost, taj potres će se nastaviti i naredne sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza za fudbal”, rekao je izvršni direktor ECA Čarli Maršal.

Zbog pandemije je bitno pala vrijednost samih igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu.

U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči i pet najbogatijih - englesku, francusku, njemačku, italijansku i špansku, klubovi se ove sezone suočavaju s gubitkom od 400 miliona eura zato što nisu bili u mogućnosti da prodaju ulaznice. Taj iznos će biti tri puta veći naredne sezone ako se mečevi budu igrali bez gledalaca.

Uz to, predviđa se i veliki pad plata fudbalera, a predstojeći prelazni rok pružiće pravu sliku koliko je fudbal pogođen pandemijom.

Bonus video: