JEDINSTVENA PRAVILA

Nema više vašara sa VAR-om: Kolina uzima stvar u svoje ruke

Pitanjima VAR-a do sada se prvenstveno bavio Odbor za fudbalska pravila (IFAB), međutim FIFA je od prvog jula preuzela ulogu podrške organizatorima takmičenja na kojima se provodi VAR

5569 pregleda 0 komentar(a)
VAR tehnologija, Foto: Printscreen
VAR tehnologija, Foto: Printscreen

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) insistiraće da se VAR tehnologija primjenjuje na isti način u svim takmičenjima jer krovna fudbalska federacija preuzima direktnu odgovornost za taj sistem.

Pitanjima VAR-a do sada se prvenstveno bavio Odbor za fudbalska pravila (IFAB), međutim FIFA je od prvog jula preuzela ulogu podrške organizatorima takmičenja na kojima se provodi VAR.

Bivši italijanski sudija, a sada predsjednik Fifinog sudijskog tijela Pjerluiđi Kollina, rekao je Rojtersu da je taj korak "prirodna tranzicija".

"IFAB kao organizacija ima obvezu da upravlja zakonima, uključujući VAR i protokol i propise. Međutim, jednom kada su zakoni igre postavljeni, posao IFAB-a je gotov", rekao je.

"FIFA se tada bavi edukacijom sudija širom svijeta," dodao je.

Bilo je različitih varijacija u upotreni VAR-a na različitim takmičenjima i državnim ligama, ali Kolina je naglasio da je potreban ujednačen pristup.

"Druga odgovornost Fife je da se zakoni igre primjenjuju u cijelom svijetu na isti način. Ne mogu postojati različite primjene zakona igre na različitim kontinentima ili u različitim zemljama. Naša je odgovornost osigurati igranje fudbala na isti način u cijelom svijetu."

Naglasio je kako mogu postojati neke male razlike, ali opšta primjena trebala bi da budu ista.

"Možete li zamisliti da u međunarodnoj konkurenciji igraju ekipe koje su navikle na različita tumačenja zakona igre u svojim domaćim takmičenjima Odgovornost FIFA-e i IFAB-a je da se fudbal igra na isti način širom svijeta, za dobrobit onih koji je igraju", rekao je.

Preporučujemo za Vas