Džek i ja: Sjećanja Tonka Miročevića na englesku fudbalsku legendu

Miročević je imao zadovoljstvo da bude Čarltonov igrač u Šefild venzdiju, pune tri godine - od 1980. do 1983. godine

25103 pregleda 207 reakcija 11 komentar(a)
Džek Čarlton, Ante Miročević i njegova kćerka Maja na jednoj proslavi u Šefildu 80-ih godina, Foto: Privatna arhiva
Džek Čarlton, Ante Miročević i njegova kćerka Maja na jednoj proslavi u Šefildu 80-ih godina, Foto: Privatna arhiva

"Fudbal je ostao bez istinske legende. Neizmjerno sam tužan".

To su bile prve riječi Anta Tonka Miročevića, crnogorske fudbalske ikone, nakon vijesti o smrti Džeka Čarltona, slavnog engleskog fudbalera i trenera.

Miročević je imao zadovoljstvo da bude Čarltonov igrač u Šefild venzdiju, pune tri godine - od 1980. do 1983. godine.

"Džeki je bio veliki igrač i trener, a izuzetan i poseban čovjek. Sa njim sam proveo nezaboravne trenutke, igranje u Engleskoj, u timu koji je on vodio, bio je najbolji dio moje karijere", kazao je Miročević za "Vijesti".

Tonko je prije četiri decenije iz Budućnosti napravio korak koji je odjeknuo - doći iz tadašnje Jugoslavije u kolijevku fudbala bilo je praktično nemoguće.

Pritom, Šefild je za njega izdvojio tada astronomskih 250 hiljada funti, što je bio najveći transfer u istoriji kluba.

"Sa Džekijem sam odmah uspostavio prisan odnos. Postao sam, na neki način, i dio njegove porodice, jer sam u prvom periodu živio u njegovoj kući", kaže Miročević.

Zbog čega je Džek Čarlton bio tako poseban...

"Mislim da njemu fudbal, na neki način, i nije bio prioritet. On je bio strastveni lovac i ribolovac, išao je u lov sa kraljevskom porodicom, napisao je 30-ak knjiga o lovu i ribolovu. Išli smo zajedno na pecanje na jezeru blizu Barnslija. Bio je prvak u dominama, igrao je snuker. Pravi aristokrata", sjeća se Miročević.

Povezani članci

11. Jul 2020.

Preminuo legendarni Džek Čarlton

Džek Čarlton je, kaže Miročević, bio čovjek pun duha, opušten u neformalnim situacijama...

"U Engleskoj je tradicija da se poslije utakmice popije pivo, dva, tri... Ja sam više volio lager, koji je bio blaži. I Džeki je bio sa nama u društvu. Mogli smo da zapalimo i tompus, ali nikako cigarete. Kada sam jednom probao, odmah mi je izbacio cigaretu iz ruke. Bio je opušten, ali kada se pričalo o ozbiljnim stvarima oko fudbala - isključivo smo ga zvali mister".

Miročević je sa Čarltonom ostao u prijateljskim odnosima dugo nakon odlaska iz Engleske.

"Bio sam njegov gost na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. kada je bio selektor Republike Irske. Napravio je čudo sa Ircima, stigao do četvrtfinala. Nismo se čuli odavno, vrijeme je učinilo svoje, zatim i njegova bolest".

Miročević je za tri sezone u Šefildu odigrao preko 70 utakmica, postigao sedam golova u prvenstvu, a bio je strijelac u polufinalnom meču FA kupa, protiv Brajtona na nekadašnjem Hajberiju, 1983. godine.

"Izgubili smo 2:1, dao sam izjednačujući gol. Sjećam se da je atmosfera bila nevjerovatna, šteta što nismo došli do finala na Vembliju - zbog kluba, navijača, Džekija i mene", zaključuje Miročević.

Bonus video: