Priča o čovjeku koji je prije 90 godina ušao u istoriju fudbala: Radio u Pežou, tri godine bio ratni zarobljenik...

U urugvajskom gradu Montevideu 13. jula 1930. Francuska je u prvom susretu prvog Mundijala pobijedila Meksiko sa 4:1, a prvi pogodak u 19. minutu utakmice postigao je Loren

11397 pregleda 0 komentar(a)
Lusijen Loren daje prvi gol na Svjetskom prvenstvima, Foto: Arhiva
Lusijen Loren daje prvi gol na Svjetskom prvenstvima, Foto: Arhiva

Na današnji dan prije tačno 90 godina, francuski fudbaler Lusijen Loren upisao se u istoriju postigavši prvi pogodak na svjetskim fudbalskim prvenstvima.

U urugvajskom gradu Montevideu 13. jula 1930. Francuska je u prvom susretu prvog Mundijala pobijedila Meksiko sa 4:1, a prvi pogodak u 19. minutu utakmice postigao je Loren.

"Kad sam postigao svoj gol, koji je bio prvi na turniru i moj prvi za Francusku, čestitali smo jedni drugima, ali bez skakanja kao što to čine fudbaleri danas," prisjetio se Loren u jednom razgovoru.

Bila je to jedina pobjeda Francuske na turniru. "Trikolori" su u drugom kolu izgubili od Argentine (0:1), a u trećem od Čilea (0:1) i vratili se kući.

"Trebalo nam je 15 dana do tamo i 15 dana za povratak“, kazao je dodavši:

"Francuski fudbalski savez nije imao lagan posao da skupi tim jer je nekoliko igrača moralo da odustane. Njihovi šefovi nisu im dopustili dva mjeseca godišnjeg odmora. Ja sam tada radio za Pežo, kao i tri moja saigrača: moj brat Žan, Andre Masino i Etjenm Matler."

Loren je tokom karijere sakupio 10 nastupa za francusku reprezentaciju, a karijeru je završio u redovima Bezansona.

Tokom Drugog svjetskog rata pridružio se francuskim oružanim snagama, ali je tri godine proveo kao ratni zarobljenik.

Preminuo je 2005. sa 97 godina.

Bonus video: