Boginja igra bogovski

Sve što rade Đanpjero Gasperini i Atalanta je gotovo perfektno. I ne ogleda se u tome da li je ili nije kandidat za trofeje

5442 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Atalante na utakmici sa Brešom, kojoj su dali šest golova, Foto: Beta/AP
Fudbaleri Atalante na utakmici sa Brešom, kojoj su dali šest golova, Foto: Beta/AP

Atalanta je prošle godine bila trećeplasirana u Seriji A, tada je učinak od 20 pobjede i po devet remija i poraza bio iznenađenje za sve u Italiji i Evropi.

A da tim iz Bergama nije sklopljen za samo jednu sezonu vidi se i ove, kada nije samo nadmašio očekivanja, već igra vjerovatno i najubojitiji fudbal na planeti.

Atalanta nije kandidat za titulu u Italiji samo zato što je imala spor start sezone, ali sve što rade Đanpjero Gasperini i njegov tim je gotovo perfektno. I ne ogleda se u tome da li je ili nije kandidat za pehare.

„Boginja” je preksinoć deklasirala Brešu 6:2, uz het-trik Marija Pašalića, i došla do brojke od 93 gola u Seriji A.

Lider Juventus je, na primjer, do sada postigao 70, Lacio i Inter (meč manje) su na 68...

Atalanta je u sezoni 2016/17. imala najveći broj trijumfa u klupskoj istoriji (21 u 38 kola) u Seriji A, ove je na 21 već nakon 33 runde. Ako se ne dogodi neko čudo, biće ovo sezona sa najviše pobjeda ikada.

BAJKA U BERGAMU

Luis Murijel je ove sezone u ligi postigao 17 pogodaka, Josip Iličić 15, Kristijan Sapata 10, Pašalić i Robin Gosens po devet, sedam Ruslan Malinovskij, Alehandro Papu Gomes je do sada upisao šest...

Svima je poznato kako je koronavirus pogodio Bergamo prije nekoliko mjeseci, da se pretpostavlja da je prvi meč osmine finala Lige šampiona između Atalante i Valensije, koji je odigran u Milanu, bio je jedan od okidača.

Težak period je valjda iza grada sa sjevera Italije, sada mu svaki dan uljepšava Atalanta.

Atalanta koja nakon pauze igra još spektakularnije - u osam utakmica u Seriji A je pobijedila sedam puta i jednom je remizirala. U tom nizu je postigla 23 gola, a jedini remi je upisala u Torinu protiv Juventusa uprkos nezapamćenoj dominaciji. Juve je izbjegao poraz zahvaljujući Kristijanu Ronaldu i pogocima iz penala...

Atalantin realni cilj je da do kraja jula osigura plasman u Ligu šampiona naredne sezone, a onda da uradi sve da spremna dočeka avgust i da se izmjeri sa Pari Sen Žermenom u četvrtfinalu LŠ.

„Sveci” vjerovatno i jesu favoriti, ali u 90 minuta u Lisabonu će morati da dokažu da imaju odgovor na žestok tempo koji diktira protivnik.

ITALIJA OVO NE PAMTI

Napoli je u sezoni 2016/17. u 38 utakmica pogodio mrežu 94 puta u Seriji A, Atalanta je na 93 sa pet mečeva manje. Takav učinak na Apeninima nema niko u posljednjih 60 godina...

Samo tri puta u istoriji su timovi Serije A postigli više golova od Atalante nakon 33 runde. Torino je 1948. dao 105, Milan dvije godine, odnosno godinu kasnije 103, pa 101.

Tri puta je Atalanta ove sezone davala po sedam golova na jednoj utakmici, šest je postigla jednom, u dva navrata pet, a u četiri slučaja je mrežu tresla četiri puta. Sve to je uspjela kao najmlađa ekipa u ligi - prosjek godina Gasperinijevog tima je 26 godina i 152 dana.

U najjačim evropskim šampionatima, samo je Bajern (100) bio efikasniji ove sezone, i to u Bundesligi u kojoj su odigrana 34 kola.

Bonus video: