Je li Hari Kejn previše dobar za Totenhem?

Fenomenalni napadač dao 201 gol u karijeri, od čega 185 u dresu Sparsa

3638 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Da li je Totenhem dovoljno veliki klub da bi mogao da zadovolji ambicije Harija Kejna je pitanje koje se godinama provlači kroz englesku fudbalsku javnost.

Ako ništa drugo, fenomenalni napadač je do sada pokazao lojalnost Sparsima i van terena, a na zelenom tepihu je uradio i previše - prije dva dana je stigao do 200. i 201. gola u klupskoj karijeri, od čega je čak 185 upisao kao član tima iz sjevernog Londona.

"Hari najbolje zna koliko je važan i koliko je dobar. Imao je tešku povredu i jednako težak oporavak i nakon toga je odigrao svaki minut u svakoj utakmici. Daje sve za Totenhem", kaže menadžer Totenhema Žoze Murinjo, koji je u srijedu prvi put iz osmog pokušaja u Premijer ligi pobijedio Njukasl na „Sent Džejms parku”.

Pored 185 pogodaka u dresu „pjevaca” Kejn je tresao mreže i igrajući za Milvol (devet puta), Lejton orijent (pet) i Lester (dva). Pedantni engleski statističari su izračunali da je 26-godišnji napadač dao 174 gola iz kaznenog prostora, a 27 van granica 16 šesnaesterca.

Čak 121 je upisao prirodnom desnom nogom, 42 lijevom, 37 glavom, a jedan nekim drugim dijelom tijela. Pogodio je i 26 puta iz penala, te jednom iz slobodnog udarca.

Kakav je učinak Kejna najbolje govori i to da je do 200 golova stigao u 350 odigranih utakmica.

Na primjer, za isti jubilej je Vejnu Runiju trebalo 449 mečeva, Tijeriju Anriju 439, Serhiju Agueru 396, Kristijanu Ronaldu 379...

"Rekordi su dobra stvar, ali nisu bitni kada Totenhem ne pobjeđuje. Rekao sam to kada sam došao do brojke 100, kažem i sada, a nije prošlo mnogo vremena od tada", istakao je Kejn.

Sva ta imena, ipak, ne mogu da se porede sa Kejnom.

Tačnije, Kejn ne može da se poredi sa njima jer mu nedostaju - trofeji. U karijeri do sada nije osvojio nijedan.

Sa Totenhemom je izgubio finale Liga kupa Engleske 2015. godine, prošle i finale Lige šampiona, a najveći uspjeh sa reprezentacijom Engleske (za koju je postigao 45 golova na 32 utakmice) mu je osvojena bronza u Ligi nacija.

I zbog pehara se vraćamo na priču sa samog početka teksta - da li je Kejnova nesporna klasa veća od kluba kakav je Totenhem?

"Želim da postignem još mnogo golova za Totenhem", govorio je ranije Kejn.

Sparsi su posljednje četiri sezone igrale Ligu šampiona, ove se u finišu bore za plasman u Ligu Evrope, što znači da škrti vlasnik kluba Danijel Levi od Uefe neće imati desetine miliona eura prihoda na koje je navikao...

Da li to znači i da se Kejnova era u Totenhemu bliži kraju?

Bonus video: