Iskra spremna za evropski izazov

Ne želimo samo epizodnu ulogu, već da probamo da napravimo dobar rezultat u istorijskoj sezoni - kaže izvršni direktor Risto Lakić

4058 pregleda 4 komentar(a)
Iskra prvi put izlazi na evropsku scenu, Foto: Savo Prelević
Iskra prvi put izlazi na evropsku scenu, Foto: Savo Prelević

Iskra se prošle sezone pobrinula da u crnogorskom fudbalu budu tri velike ekipe. Budućnost je na kraju rutinski došla do titule, Sutjeska je čuvala i sačuvala drugo mjesto, a Danilovgrađani bili sigurno na trećem, čak i ugrozili nikšićki klub na drugoj poziciji.

Odlične partije su timu Aleksandra Nedovića donijele i istorijski plasman na evropsku scenu, u kvalifikacije za Ligu Evrope, što će klubu dati neku novu, mnogo veću dimenziju.

- Počeli smo s pripremama za sezonu koja će biti drugačija od svih prethodnih, jer ćemo je otvoriti evropskim mečevima. Mislim da smo spremni za izazov u svakom smislu, a bitno je i da smo zadržali okosnicu tima - rekao je izvršni direktor Risto Lakić.

Iskra je do sada dovela jedno pojačanje, stigao je golman Marko Kordić, bivši mladi reprezentativac Crne Gore. Saradnja je produžena sa Ivanom Vukovićem, čuvarom mreže Srđanom Blažićem, pa Dritanom Camajem. Do sada je Danilovgrad napustio srpski vezista Nikola Karaklajić.

- Evropu će igrati uglavnom tim koji je i izborio. Vuković, Blažić i Camaj su produžili ugovore, narednih dana ćemo pričati sa još nekoliko igrača s kojima želimo da nastavimo. Stigao je Kordić, vjerujem da će biti još pojačanja, ali ima vremena. Definitivno nam treba lijevi bek, prošlu sezonu su igrali igrači kojima to nije prirodna pozicija - Malešević, Đurišić, Šahman... - ističe Lakić.

Iza Iskre je sezona bez mnogo oscilacija.

- Konstantno smo bili u vrhu, do novembra čak i u igri za prvo mjesto. Sve to bez domaćeg terena, jer se stadion u Danilovgradu rekonstruisao. Imali smo kontinuitet, nakon pauze zbog koronavirusa smo igrali dobro, savladali Budućnost, Sutjesku, Zetu... Možda bismo bili i drugi na tabeli da sezona nije prekinuta, jer smo imali bolji ritam od Sutjeske - kaže bivši fudbaler Budućnosti, Partizana, Mogrena...

Početkom avgusta će Iskra saznati rivala u pretkolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Istovremeno će saznati i gdje će igrati nakon što će Uefa žrijebom odrediti i domaćina meča.

- Mi ćemo uraditi sve da naš stadion bude spreman za evropska iskušenja. Vidjećemo da li ćemo dobiti licencu, ali klub na čelu sa predsjednikom Blažom Šaranovićem i lokalna uprava rade sve da Iskra, ako bude domaćin, meč organizuje u Danilovgradu - jasan je Lakić.

Iskra je predugo čekala Evropu da bi je sada olako shvatila.

- Ne želimo da imamo epizodnu ulogu, već da probamo da napravimo dobar rezultat. Jesmo debitanti, ali imamo iskusan tim, većina igrača je tu nekoliko godina i to može da nam bude od velike pomoći - zaključio je Lakić.

Želimo iskorak u domaćim takmičenjima

Budućnost, Sutjeska i Iskra - tri najjača crnogorska tima i nisu mnogo mijenjala sastav do sada.

- Mislim da će naredna sezona biti slična prethodnoj i da će opet biti vidljiva razlika u kvalitetu - kaže Lakić.

U takvom odnosu snaga, Iskra vidi šansu da uđe u borbu za trofej. Ili trofeje...

- Želimo definitivno da napravimo iskorak. Zadovoljni bismo bili stepenikom više i u prvenstvu i u Kupu. Zašto ne i da napadnemo neki trofej... Prvo imamo evropska iskušenja, a onda bismo možda i na tržištu reagovali ako se pojavi igrač koji bi mogao bitno da utiče na kvalitet ekipe - kazao je Lakić.

Bonus video: