Nejasni propisi u Rusiji - ko ispada iz lige?

Nespremnost ruske Premijer lige za nastavak prvenstva postala očigledna pred posljednje utakmice

1857 pregleda 0 komentar(a)
Napadač Sočija Aleksandar Kokorin, Foto: Beta/AP
Napadač Sočija Aleksandar Kokorin, Foto: Beta/AP

Iako je za 12 od 16 klubova ruske Premijer lige do kraja prvenstva ostalo posljednje kolo, sa sigurnšću se zna samo da je Zenit prvak koji je osvojio titulu u rekordnom roku. Sve ostalo su nagađanja, a probleme je izazvala neprilagođenost šampionata pravilima nadzornog organa koje upravlja korona krizom u Rusiji.

A kada ne postoje definisana pravila i propisi usklađeni sa specifičnostima fudbalskih klubova i prvenstva, onda se dešavaju i situacije za vjerovali ili ne.

Epilog propisa kojim se klub tretira kao preduzeće, bila je i čudna pobjeda Sočija. Tim se grčevito borio za opstanak u utakmici sa Rostovom, koji je „pucao” na Ligu šampiona. Zbog tri pozitivna rezultata na koronavirus, isključen je seniorski pogon Rostova, pa je na megdan protivniku poslao kadete i izgubio čak 10:1. Sada je u Sočiju inficirano devet igrača, ali je klub izborio opstanak i za njega je sezona završena ispunjenim ciljem.

Soči zbog koronavirusa ne može da igra utakmicu, zato nije ni doputovao na megdan Tambovu, kojem su, s druge strane, bodovi neophodni za opstanak. Tambovu bi, dakle, tri boda za zelenim stolom značila i da je sačuvao status premijerligaša, pa bi potom Krila Sovjetov, bivši klub crnogorskog trenera Miodraga Grofa Božovića, ispala iz lige. U Rusiji se pitaju da li je to zaista tako?

Krila ne gube nadu, za njih je krucijalna odluka Himkija, koji bi zbog nedostatka finansija mogao da odustane od elite. Od učešća u Premijer ligi neće odustati ni Orenburg, iako je već ispao, ali se nada preokretu. Orenburg je ispao žrtveno jagnje, jer je zbog korone bio toliko oslabljen da je od sedam utakmica po nastavku sezone iz sigurne zone dospio na dno tabele, sa tek jednim osvojenim bodom.

U opstanak Orenburga zato se uključila i ruska Duma, koja je pisala Fudbalskom savezu Rusije, Ministarstvu sporta i čak predsjedniku Putinu, kako bi se sačuvao premijerligaški status kluba. U Orenburgu predlažu sezonu bez ispadanja i 18 klubova od naredne sezone, ali...

- Propisi su bili nepošteni. Trebalo je prije nastavka da dogovorimo sve detalje s nadzornim organima. Razumijem medicinsku opravdanost, ali ne i propust da se ne donesu jasni i precizni propisi. Što se tiče proširenja lige, mislim da je nemoguće jer narednu sezonu treba završiti 15. maja i nema prostora za dodatne utakmice - rekao je trener Zenita Sergej Sjemak,

Bonus video: