Ludakov projekat je uspio

Lids junajted konačno u Premijer ligi. Nakon 16 godina čekanja navijačima je povratak u englesku elitu poklonio Marselo Bjelsa

12003 pregleda 0 komentar(a)
Tvorac uspjeha Lidsa: Marselo Bjelsa, Foto: Reuters
Tvorac uspjeha Lidsa: Marselo Bjelsa, Foto: Reuters

Eland roud je i previše čekao na premijerligaški fudbal, Lids junajted je dugo pokušavao i konačno uspio - nakon 16 godina igraće Premijer ligu.

Od kada je ispao iz elite u sezoni 2003/04. klub iz Jorkšira je prošao sve i svašta, a koliko je u stvarnosti bio daleko od vrhunskog fudbala najbolje govori i to da je tri sezone - od 2007. do 2010. godine - proveo u Ligi 1, trećem rangu engleskog fudbala.

- Prošlo je mnogo, mnogo vremena. Čak 16 godina boli i razočaranja da bismo konačno došli tamo gdje pripadamo. Sve što smo doživjeli se napokon isplatilo - rekao je navijač Lidsa Nil Satklif.

USPONI I PADOVI

Usponi i padovi su dio istorije „bijelih”, a posljednje dvije godine su naučili i kako je raditi sa čovjekom čiji je nadimak Ludak. Onog momenta kada je na klupu stigao Marselo Bjelsa postalo je jasno da će da Lids biti drugačiji od svih ostalih u Čempionšipu. Da će bez alternative igrati fudbal...

Argentinac je preuzeo tim u ljeto 2018. Bio je blizu da Lids vrati u elitu i prošle sezone, ali je tada zaustavljen u polufinalu plej-ofa. Bolji je bio Derbi kaunti koji je s klupe vodio Frank Lampard, sada menadžer Čelsija. Derbi je potom u finalu na „Vembliju” izgubio od Aston Vile...

- Uspjeli smo, jedino je to važno. U Premijer ligi će sve biti drugačije - istakao je Bjelsa, nakon što je Lids u Premijer ligu „ugurao” poraz VBA u petak veče od Hadersfilda.

Slavlje fudbalera Lidsa ispred stadiona
Slavlje fudbalera Lidsa ispred stadiona foto: Reuters

Engleska javnost se obradovala povratku Lidsa u Premijer ligu, ali je utisak da se mnogo više raduje što će u eliti imati trenera kakav je Bjelsa. Zato je ovaj uspjeh uglavnom pripisala njemu. Mediji dobro znaju s kim imaju posla, pa se tako prisjećaju izjave koju je dao Horhe Valdano kada je opisivao Bjelsu.

- Sjećam se da smo 1996. išli u Englesku dok je trajao Euro, bili smo zajedno u avionu i pričali o fudbalu. Tada me je pitao: da li si ikada nakon što izgubiš utakmicu razmišljao o tome da se ubiješ - ispričao je anegdotu Valdano.

Nije Bjelsa tek tako dobio nadimak Ludak, pa Britanci, inače skloni senzacionalizmu, vjeruju da će legendarni trener imati inspiraciju i naredne sezone da to dokaže. Naravno, pod uslovom da ostane menadžer Lidsa...

NAREDNI CILJ - LIGA ŠAMPIONA

Premijer liga je bila osnovni cilj, a Lids pokazuje da time ne želi da se zadovolji. Sada je san - plasman u Ligu šampiona. Lids je pet godina zaredom (od 1998. do 2003) igrao evropska takmičenja, 2001. je bio i polufinalista Lige šampiona kada ga je eliminisala Valensija. Davna je to prošlost, ali malo ko i može da zaboravi menadžera Dejvida O’Lirija i generaciju Harija Kjuela, Alana Smita, Marka Viduku, Dominika Matea, Jana Harta, Lija Bojera, Najdžela Martina...

- Lids ne smije da bude tim za Čempionšip. Moramo da budemo premijerligaška ekipa i sada za nas počinje novi izazov i borba za Ligu šampiona. Radićemo na tome, za nekoliko godina želimo da budemo konkurenti najboljima - kaže izvršni direktor kluba Angus Kinir.

Bjelsi ugovor ističe na kraju sezone.

- Tek treba da pričamo. Marselo je zaljubljen u klub, posvećen mu je i vjerujem da ostaje - dodao je Kinir.

VBA imao sreće, sada i Fulam vjeruje

Kolo prije kraja je prava ludnica na vrhu tabele Čempionšipa - tri kluba konkurišu za drugo mjesto i direktan plasman u Premijer ligu.

Drugoplasirani VBA je preksinoć poražen od Hadersfilda, ali i dalje ima sve u svojim rukama, jer je juče Brentford izgubio od Stouka i propustio šansu da preskoči tim Slavena Bilića. Ako VBA u posljednjem kolu kod kuće savlada Kvins Park Rendžers osiguraće plasman u Premijer ligu.

Gužvu je napravio Fulam trijumfom nad Šefild venzdijem (5:3, dva gola Aleksandra Mitrovića), pa i on vjeruje da u posljednjem kolu može do direktnog plasmana. Londonski sastav ima dva boda manje od VBA, a jedan od Brentforda.

Dva od ova tri tima zavisno od rezultata u posljednjoj rundi idu u plej-of za Premijer ligu, a za preostala dva mjesta konkurišu Notingem forest, Kardif i Svonsi.

Bonus video: