Hakšabanović opčinio Švedsku: Roma i Verder pitaju za cijenu

Crnogorski reprezentativac blista u Norčepingu, lideru šampionata Švedske, ubjedljivo je najbolji fudbaler lige

8907 pregleda 100 reakcija 3 komentar(a)
Hakšabanović sve zanimljiviji evropskim klubovima, Foto: Savo Prelević
Hakšabanović sve zanimljiviji evropskim klubovima, Foto: Savo Prelević

Samo 30 dana i osam utakmica nove sezone bilo je dovoljno Seadu Hakšabanoviću da postane igrač o kome se priča u evropskim fudbalskim krugovima. Crnogorski reprezentativac blista u Norčepingu, lideru šampionata Švedske, ubjedljivo je najbolji fudbaler lige, tako da stižu i prve ozbiljne glasine o interesovanju većih klubova iz jačih liga.

Za Hakšabanovića, koji je prije dva i po mjeseca napunio 21 godinu, i uslove pod kojim bi mogao da napusti Norčeping interesuju se Verder i Roma, a pominju se i Klub Briž, kao i zagrebački Dinamo.

Verder ga vidi kao nasljednika Miljota Rašice, kosovskog reprezentativca koji će najvjerovatnije napustiti Bremen, dok Roma posljednjih godina mnogo vodi računa o mladim igračima... Čime je Hakšabanović stekao reputaciju?

On je čak šest puta u osam kola bio u najboljem timu prvenstva Švedske, a proglašen je za najboljeg igrača u junu. Sa pozicije krilnog napadača upisao je tri gola i šest asistencija, ubjedljivo je najproduktivniji fudbaler u ligi. Ima i najviše uspješnih driblinga, najviše šuteva na gol.

Hakšabanović igra drugu sezonu u Norčepingu, ali je u Švedskoj odavno stekao reputaciju. U prvoligaškoj konkurenciji debitovao je sa samo 15 godina, postao najmlađi igrač u istoriji takmičenja, kada je prvi put nastupio u dresu Halmštada.

Sa tek napunjenih 18 godina, kao veliki talenat sa sjevera Evrope, za tri miliona eura je stigao u Vest Hem, kod Slavena Bilića, tadašnjeg menadžera londonskog kluba. U prvoj sezoni je upisao dva nastupa u seniorskom timu, u Liga i FA kupu, ali nije debitovao u Premijer ligi. Bilo je, očigledno, rano za njega...

Pozajmljen je prvo Malagi, pa Norčepingu, koji je u aprilu ove godine otkupio njegov ugovor od engleskog kluba. Švedska mu prija, ali igrama u prošloj sezoni, a posebno na početku tekuće, pokazao je da je sada spreman za naredni korak.

Hakšabanović je za reprezentaciju Crne Gore debitivao 2018. godine, upisao osam nastupa i postigao jedan gol, i to u posljednjem meču, protiv Bjelorusije u novembru 2019.

Bonus video: