predsjednik uefe ponosan

Čeferin: Kako smo spasili fudbal i pokazali solidarnost

Predsjednik UEFA pohvalio se i finansijskom pomoći koju je UEFA dodijelila svojim članicama.

1047 pregleda 0 komentar(a)
Čeferin, Foto: AP
Čeferin, Foto: AP

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin u razgovoru je za internet stranicu evropske kuće fudbaka naglasio kako je ponosan na solidarnost koju su pokazali svi savezi i klubovi tokom krize uzrokovane koronavirusom zbog koje se gotovo tri mjeseca ovoga proljeća nije igralo.

"Tokom krize uzrokovane virusom COVID-19 bili smo pod velikim pritiskom, ali napravili smo odličan posao u povratku fudbala širem Evrope. Svi smo morali ponešto žrtvovati, UEFA je žrtvovala dio svoje sljedeće sezone kako bi nacionalne lige mogle da okončaju svoja takmičenja za sezonu 2019/20. i tu se pokazala velika solidarnost te stvarna želja za kompromisom koja će biti ponovo potrebna i u septembru tokom reprezentativne pauze. Mi kao upravljačko tijelo moramo misliti na dobrobit svih takmičenja, a ne samo evrokupova. Smatram kako je ključna odluka bila ona da vrlo rano odložimo EURO za godinu. Tada su svi shvatili kako u fudbalu vlada duh jedinstva i solidarnosti. Vjerovao sam od prvog trenutka kako će se takmičenja prekinuta u martu nastaviti. Uvijek morate da budete optimistični i kada se dogodi krizna situacija morate imati pripremljen plan. I nadalje ćemo igrati bez gledalaca na tribinama jer ne želimo nikakav rizik. U ovoj smo krizi naučili koliko smo ranjivi, ali siguran sam kako ćemo iz čitave ove situacije izaći snažniji i mudriji", izjavio je Čeferin.

Predsjednik UEFA pohvalio se i finansijskom pomoći koju je UEFA dodijelila svojim članicama.

"Naše članice suočene su s raznim vrstama izazova, a saradnja s njima je kamen temeljac naših aktivnosti. Stoga smo i i unaprijed isplatili 236.5 miliona eura iz programa solidarnosti HatTrick kojima će moći da amortizuju finansijske gubitke uzrokovane situacijom vezanom uz COVID-19".