Infantino: Zabrinut sam, mnogo je novca u fudbalu

"Želim da sve isplate oko transfera, provizije posrednicima, obeštećenja i nadoknade za treninge prolaze kroz jednu kuću"
1 komentar(a)
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Ažurirano: 02.02.2018. 09:40h

Predsjednik FIFA Đani Infantino smatra da je potrebno da se najzad povede ozbiljnija rasprava na temu velike količine novca u fudbalu, a naročito onog koji za transfere dobijaju agenti i posrednici.

Tokom zimskog prelaznog roka klubovi u Premijer ligi su na transfere potrošili 430 miliona funti, a od toga je 150 miliona funti utrošeno samo poslednjeg dana, podsjeća Sport klub.

Premijerligaši su u sezoni 2016/17 izdvojili 174 miliona funti samo na razne menadžere, agente i posredničke agencije koje su učestvovale u transferima.

"Moramo da se dotaknemo tog pitanja. Zavjese najzad moraju da budu razmaknute. Veoma sam zabrinut zbog velike količine novca koji protiče kroz fudbal. Ove značajno uvećane transakcije često nisu obavljene na čist, otvoren način, te dovode do postavljanja mnogih pitanja o iskorišćavanju fondova", rekao je Infantino.

Interesantno je pogledati i "Dilojtov" izvještaj koji je uporedio količinu utrošenog novca na transfere samo u Premijer ligi u poslednjoj deceniji.

U sezoni 2010/2011 klubovi u Engleskoj su potrošili u zimskom prelaznom roku nešto više od 200 miliona funti, dok je sledeće godine ona pala na manje od 100 miliona. Od tada je u stalnom porastu, a ove godine je pređena rekordna granica od 400 miliona funti.

Klubovi su u sezoni 2017/18 potrošili ukupno 1,9 milijardi funti na transfere.

Što se tiče plaćanja posredničkih usluga između februara 2016. i 2017. godine premijerligaši su agentima isplatili 220 miliona futni, što je bilo uvećanje od 38 odsto u odnosu na prethodnu godinu (160 miliona funti) kada su bili dostupni podaci o ovim transakcijama (2014/15).

"Želim da sve isplate oko transfera, provizije posrednicima, obeštećenja i nadoknade za treninge prolaze kroz jednu kuću. Sada je pogodan trenutak, jer sve više onih koji drže akcije klubova shvataju da je situacija neodrživa. Mi smo inicirali proces sa najvećim vlasnicima kako bi se promijenio sistem transfera i kako bismo ubijedili konfederacije, klubove i igrače da je to jedini pravi put", dodao je Infantino.

Bonus video: