Našem klupskom fudbalu fali samo renome

Nakon 18 profesionalnih sezona bivši napadač Sutjeske Bojan Božović odlučio da završi karijeru

12240 pregleda 26 reakcija 11 komentar(a)
Božović se u Nikšiću osjećao važnim dijelom ekipe koja je osvajala trofeje, Foto: Milan Šapurić
Božović se u Nikšiću osjećao važnim dijelom ekipe koja je osvajala trofeje, Foto: Milan Šapurić

Nakon četiri sezone i isto toliko trofeja u Crnoj Gorii, Bojan Božović je odlučio da završi profesionalnu igračku karijeru. U dresu Sutjeske, jedinog domaćeg kluba za koji je nastupao u seniorskoj konkurenciji, 35-godišnji Podgoričanin je najprije osvojio dva Kupa Crne Gore, pa dvije titule prvaka. U posljednjoj sezoni Sutjeska je u prekinutoj sezoni zauzela drugu pozicju.

Božović se nakon više od decenije igranja u inostranim klubovima oprobao i u domovini i u preko 120 nastupa u dresu Sutjeske postigao je 26 golova.

- Sva ta neizvjesnost oko takmičenja, prekidi, nastavljanje..., ubrzalo je i potvrdilo moju odluku da kažem da je dosta. Tim prije jer nije postojala mogućnost da se borim za još jedan trofej, pošto se Sutjeska plasirala u završnicu Kupa Crne Gore, koja neće biti odigrana. Imao sam sreće da su me zaobilazile povrede i da sam samo u dresu Sutjeske pauzirao nekoliko mjeseci zbog loma ruke. Fudbala je zaista bilo dosta, ali nijednog trenutka se nisam pokajao što sam izabrao taj težak i zahtjevan, ali najljepši posao kakav je profesionalno igranje fudbala - rekao je Božović.

On je ponikao u mlađim selekcijama Koma, da bi prije 17 godina postao internacionalac. Nastupao je u 10 klubova u Evropi i Aziji...

- Bilo je to lijepo putovanje, ali najbolja godina bila mi je u Kapošvaru u Mađarskoj, nakon koje sam imao veliki broj ponuda. Čak i iz Njemačke. Ipak, odlučio sam se za belgijski Serkl Briž, gdje sam odigrao dvije dobre sezone. Zadovoljan sam i igranjem u Sutjesci, gdje sam se uvjerio da se radi odlično i profesionalno. I da ima talenata i dobrog rada, kao uostalom i svugdje gdje sam igrao u Evropi. Naša Prva liga je neopravdano potcijenjena, to nakon svih godina i iskustva zaista mogu da ocijenim. Neuporedivo je većeg kvaliteta od renomea koji je prati u domaćim i inostranim okvirima. To je prava šteta, pa je ne prati potreban broj menadžera i skauta. Igre pojedinh mladih fudbalera u njoj da su prikazali u nekoj drugoj ligi bile bi ispraćene brojnim i bogatim transfer ponudama. Smatram da na atraktivnost lige utiče mali broj klubova - jedan ispada, dva su u baražu, a odmah iznad je borba za evrokupove. U takvoj situaciji svi se trude da igraju na rezultat. Još za četiri godine nisam vidio ekipu koja igra na gol više i lepršavo, već se do maksimuma poštuju taktički zadaci i svi igraju na rezultat.

Od Hajduka sa Liona, preko Bekeščabe, Honveda i Kapošvara, odlaska u Belgiju. Potom opet Mađarska - Siofok, Honved..., odlazak na Tajland. Zatim Bežanija, Napredak, Saudijska Arabija, Spartak, Bahrein i Sutjeska. Dugačak put prevalio je crnogorski napadač da bi se kao afirmisan pojavio u Prvoj crnogorskoj ligi.

- Nijednog trenutka nisam zažalio. Sutjeska se pokazala kao profesionalan klub i tvrdim da ako nastavi sa ovakvim radom stalno će biti u vrhu crnogorskog fudbala. I da se domogne Evrope, zašto da ne. U klubu se radi planski, talenata ima i eto od mog dolaska Sutjeska je afirmisala Stefana Lončara koji je potpisao za Alaves. Smatram da naši igrači moraju da više vjeruju u svoj kvalitet i da budu istrajni. Istrajnost je ono što me je vodilo kroz cijelu karijeru, kojom sam više nego zadovoljan - zaključio je Božović.

Podgoričanin koji je u CG igrao samo za klub iz Nikšića

Bojan Božović je bio omladinac Koma, pionirski i kadetski reprezentativac, ali nije uspio da se domogne dresa seniorske selekcije.

- Bilo je jako teško. Bila je zajednička država i trebalo je baš igrati za neki jak evropski klub da bi bio na širem spisku. Ali dobro, osjetio sam taj šmek zapadnjačkog fudbala, ali i orijenta, i imam prelijepa iskustva. I u Sutjesci takođe, gdje sam uživao status bitnog šrafa u ekipi, stekao puno prijatelja i zaista se sjajno osjećao. Malo je neobično da Podgoričaninu jedini klub u svojoj zemlji bude iz Nikšića, ali moje iskustvo je prelijepo. Pratim, doduše, i rezultate Koma, naročito mlađih selekcija i presrećan sam što se tako dobro radi sa mladima. Tako je Minja Ljumović osvojio sa Komom Omladinsku ligu - rekao je Božović.

Kakvi su dalji planovi?

- Trenutno da dobro odmorim i malo više posvetim porodici, pa ćemo da vidimo. Krenuo sam u program sticanja trenerske B licence, a smatram da će fudbal i u budućnosti imati važno mjesto u mom životu. Tim prije jer moj stariji sin Luka, koji ide u treći razred osnovne škole, krenuo je mojim stopama. Trenira fudbal i raduje me da ga privlači da u igri bude što bliži golu, za mlađeg je još rano - istakao je Božović.

Bonus video: