BOJAN BOŽOVIĆ ZAVRŠIO KARIJERU

Našem klupskom fudbalu fali samo renome

Nakon 18 profesionalnih sezona bivši napadač Sutjeske Bojan Božović odlučio da završi karijeru

12207 pregleda 26 reakcija 11 komentar(a)
Božović se u Nikšiću osjećao važnim dijelom ekipe koja je osvajala trofeje, Foto: Milan Šapurić
Božović se u Nikšiću osjećao važnim dijelom ekipe koja je osvajala trofeje, Foto: Milan Šapurić

Nakon četiri sezone i isto toliko trofeja u Crnoj Gorii, Bojan Božović je odlučio da završi profesionalnu igračku karijeru. U dresu Sutjeske, jedinog domaćeg kluba za koji je nastupao u seniorskoj konkurenciji, 35-godišnji Podgoričanin je najprije osvojio dva Kupa Crne Gore, pa dvije titule prvaka. U posljednjoj sezoni Sutjeska je u prekinutoj sezoni zauzela drugu pozicju.

Božović se nakon više od decenije igranja u inostranim klubovima oprobao i u domovini i u preko 120 nastupa u dresu Sutjeske postigao je 26 golova.

- Sva ta neizvjesnost oko takmičenja, prekidi, nastavljanje..., ubrzalo je i potvrdilo moju odluku da kažem da je dosta. Tim prije jer nije postojala mogućnost da se borim za još jedan trofej, pošto se Sutjeska plasirala u završnicu Kupa Crne Gore, koja neće biti odigrana. Imao sam sreće da su me zaobilazile povrede i da sam samo u dresu Sutjeske pauzirao nekoliko mjeseci zbog loma ruke. Fudbala je zaista bilo dosta, ali nijednog trenutka se nisam pokajao što sam izabrao taj težak i zahtjevan, ali najljepši posao kakav je profesionalno igranje fudbala - rekao je Božović.

On je ponikao u mlađim selekcijama Koma, da bi prije 17 godina postao internacionalac. Nastupao je u 10 klubova u Evropi i Aziji...

- Bilo je to lijepo putovanje, ali najbolja godina bila mi je u Kapošvaru u Mađarskoj, nakon koje sam imao veliki broj ponuda. Čak i iz Njemačke. Ipak, odlučio sam se za belgijski Serkl Briž, gdje sam odigrao dvije dobre sezone. Zadovoljan sam i igranjem u Sutjesci, gdje sam se uvjerio da se radi odlično i profesionalno. I da ima talenata i dobrog rada, kao uostalom i svugdje gdje sam igrao u Evropi. Naša Prva liga je neopravdano potcijenjena, to nakon svih godina i iskustva zaista mogu da ocijenim. Neuporedivo je većeg kvaliteta od renomea koji je prati u domaćim i inostranim okvirima. To je prava šteta, pa je ne prati potreban broj menadžera i skauta. Igre pojedinh mladih fudbalera u njoj da su prikazali u nekoj drugoj ligi bile bi ispraćene brojnim i bogatim transfer ponudama. Smatram da na atraktivnost lige utiče mali broj klubova - jedan ispada, dva su u baražu, a odmah iznad je borba za evrokupove. U takvoj situaciji svi se trude da igraju na rezultat. Još za četiri godine nisam vidio ekipu koja igra na gol više i lepršavo, već se do maksimuma poštuju taktički zadaci i svi igraju na rezultat.

Od Hajduka sa Liona, preko Bekeščabe, Honveda i Kapošvara, odlaska u Belgiju. Potom opet Mađarska - Siofok, Honved..., odlazak na Tajland. Zatim Bežanija, Napredak, Saudijska Arabija, Spartak, Bahrein i Sutjeska. Dugačak put prevalio je crnogorski napadač da bi se kao afirmisan pojavio u Prvoj crnogorskoj ligi.

- Nijednog trenutka nisam zažalio. Sutjeska se pokazala kao profesionalan klub i tvrdim da ako nastavi sa ovakvim radom stalno će biti u vrhu crnogorskog fudbala. I da se domogne Evrope, zašto da ne. U klubu se radi planski, talenata ima i eto od mog dolaska Sutjeska je afirmisala Stefana Lončara koji je potpisao za Alaves. Smatram da naši igrači moraju da više vjeruju u svoj kvalitet i da budu istrajni. Istrajnost je ono što me je vodilo kroz cijelu karijeru, kojom sam više nego zadovoljan - zaključio je Božović.

Podgoričanin koji je u CG igrao samo za klub iz Nikšića

Bojan Božović je bio omladinac Koma, pionirski i kadetski reprezentativac, ali nije uspio da se domogne dresa seniorske selekcije.

- Bilo je jako teško. Bila je zajednička država i trebalo je baš igrati za neki jak evropski klub da bi bio na širem spisku. Ali dobro, osjetio sam taj šmek zapadnjačkog fudbala, ali i orijenta, i imam prelijepa iskustva. I u Sutjesci takođe, gdje sam uživao status bitnog šrafa u ekipi, stekao puno prijatelja i zaista se sjajno osjećao. Malo je neobično da Podgoričaninu jedini klub u svojoj zemlji bude iz Nikšića, ali moje iskustvo je prelijepo. Pratim, doduše, i rezultate Koma, naročito mlađih selekcija i presrećan sam što se tako dobro radi sa mladima. Tako je Minja Ljumović osvojio sa Komom Omladinsku ligu - rekao je Božović.

Kakvi su dalji planovi?

- Trenutno da dobro odmorim i malo više posvetim porodici, pa ćemo da vidimo. Krenuo sam u program sticanja trenerske B licence, a smatram da će fudbal i u budućnosti imati važno mjesto u mom životu. Tim prije jer moj stariji sin Luka, koji ide u treći razred osnovne škole, krenuo je mojim stopama. Trenira fudbal i raduje me da ga privlači da u igri bude što bliži golu, za mlađeg je još rano - istakao je Božović.