AC Milan - nastavak lutanja ili napokon zaokret?

Italijanski velikan dao povjerenje treneru Stefanu Pioliju, kojem je već pet mjeseci bila spremna zamjena u liku Ralfa Rangnika

5968 pregleda 0 komentar(a)
Stefano Pioli iznenađujuće ostaje u Milanu, Foto: Beta/AP
Stefano Pioli iznenađujuće ostaje u Milanu, Foto: Beta/AP

Milan je odavno postao klub u kojem je apsolutno sve moguće, klub u kojem do detalja nije jasno ni ko je vlasnik, a prije dvije noći je sedmostruki prvak Evrope još jednom šokirao italijansku i evropsku fudbalsku javnost. Šokirao je potezom koji vjerovatno jeste logičan, ali sve što mu je prethodilo izgleda kao da Milan baš i nije sto odsto siguran šta želi u bliskoj budućnosti.

Stefano Pioli ostaje trener do 2022. godine, i to je odjeknulo poput bombe, ali samo zato što je mjesecima unazad bio već viđen kao bivši šef stručnog štaba „rosonera”, iako je dokazao da zna da vodi ovaj tim. Pioli je u oktobru ionako došao kao prelazno rješenje nakon kiksa s Markom Đampaolom i trebalo je da na njegovo mjesto na kraju ove sezone dođe Ralf Rangnik. Njegov dolazak je bio izvjestan, zbog Njemca i plana Ivana Gazidisa da mu se da potpuna sloboda u stručnom i sportskom dijelu je i prije nekoliko mjeseci upravu napustio Zvonimir Boban, ista sudbina je čekala i Paola Maldinija...

Rangnik je još u februaru bio dogovorio dolazak u Milan, gdje je trebalo da kontroliše kompletan sportski sektor, ali su rezultati i igre tima pod Piolijevom komandom natjerali čelnike da promijene mišljenje.

Kako klub koji ima projekat, u kojem Piolija gotovo pola godine ne vidi kao trenera po završetku sezone, odjednom promijeni strategiju - to je pitanje koje postavljaju italijanski mediji uz priznanje da Pioli i nije zaslužio da bude na takav način smijenjen. Postavlja se pitanje i da li je Rangnik zaslužio da Milan pocijepa predugovor koji je potpisan, mada se spekuliše da će operativac Lajpciga dobiti odštetu od dva miliona eura jer je na neki način izigran.

- Znači mi povjerenje kluba. Danima unazad sam znao sve ovo i sada je definitivno da je pred nama novi početak - rekao je Pioli nakon pobjede nad Sasuolom u utorak.

Kako stvari stoje, u Milanu na kraju neće biti nikakvih promjena, sem što se sada dovodi u pitanje autoritet Gazidisa. Pioli ne ide, Maldini bi takođe trebalo da ostane, kao i jedan od direktora Riki Masara. Sve to bi trebalo da znači i da će ostati Zlatan Ibrahimović, kojem na kraju sezone ističe ugovor. U Milanu ne kriju da je Šveđanin, iako u oktobru puni 39 godina, centar projekta i da od njega zavisi mnogo. Ima onih koji tvrde i da je on najzaslužniji što je Pioli dobio ugovor. Ali, u klubu kakav je Milan vjerovatno stvari nisu nikada tako jednostavne kao što izgledaju.

„Rezultati i način igre su zaslužni zašto je Pioli dobio povjerenje”, prenosi „Gazeta delo sport” šta je Gazidis rekao igračima Milana.

Rangniku je, s druge strane, navodno na kraju ponuđeno da preuzme ulogu sportskog direktora (umjesto Maldinija), ali je on tu opciju odbio...

- Milan i Ralf Rangnik su se složili da sada ne postoje uslovi za saradnju - objavio je preksinoć Rangnikov menadžerski tim.

Milanova odluka da ne ide u revoluciju na kraju sezone je naišla na simpatije velikog dijela fudbalske Italije. Prije svih, simpatije idu Pioliju jer je on taj koji je mjesecima radio pod pritiskom znajući da neće još dugo biti trener. Nakon pauze zbog koronavirusa Milan je u prvenstvu odigrao devet utakmica, upisao je sedam pobjeda i dva remija, pa je sada na dobrom putu da spase sezonu i dođe do Lige Evrope. A naredne je vjerovatno cilj da se napravi iskorak...

Bonus video: