Devet miliona eura - devet krugova pakla

Legende Dinama iz Kijeva i navijači ogorčeni odlukom kluba da angažuje Mirčeu Lučeskua

9242 pregleda 0 komentar(a)
Čekaju ga problemi u Kijevu: Mirčea Lučesku, Foto: Beta/AP
Čekaju ga problemi u Kijevu: Mirčea Lučesku, Foto: Beta/AP

Kada je Mirčea Lučesku odlazio iz Šahtjora u maju 2016. i postao trener ruskog Zenita vjerovalo se da je za njega 12-godišnja misija u Ukrajini završena i da se više nikada neće vratiti. Legenda kluba iz Donjecka, čovjek koji je sa Šahtjorom osvojio 22 trofeja, tada je po odlasku iz zemlje i rekao da je spreman na nove izazove, da u Ukrajini nakon tako dugačkog perioda ne može da pronađe motivaciju.

A onda, četiri godine kasnije - nakon Zenita i reprezentacije Turske - vremešni Rumun je opet u Ukrajini, ali na klupi omraženog Šahtjorovog rivala - Dinama iz Kijeva. „Rudari” su u šoku, ali 74-godišnjem Mirčei je bila dovoljna motivacija plata od tri miliona eura po sezoni. A potpisao je ugovor na tri godine.

- Nedostajala mi je Ukrajina i želio sam da se vratim u zemlju u kojoj sam imao mnogo uspjeha - rekao je Lučesku.

Rumun dolazi da prekine dominaciju upravo Šahtjora, vladara ukrajinskog fudbala, tima koji je bio šampion posljednje četiri godine. Šahtjor ima 13 titula prvaka Ukrajine, sve ih je osvojio od 2002. do danas, a Dinamo je posljednji put bio šampion 2016.

- Nadam se da dolazak ovako velikog trenera znači i da će pobjednička tradicija Dinama ponovo oživjeti - istakao je predsjednik kluba Igor Surkis.

Lučesku je stigao kao nasljednik Aleksija Mihajljičenka, čovjeka koji je više od 20 godina igračke i trenerske karijere posvetio Dinamu. Bio je kum legendarnog Valerija Lobanovskog, koji je preminuo 2002, a nakon smrti popularnog Pukovnika je i počela dominacija Šahtjora. Mihajljičenko je u sezoni 2019/20. bio drugoplasirani u Premijer ligi, klub nije bio zadovoljan, pogotovo zato što je šampion Šahtjor imao 23 boda više...

22 trofeja je sa Šahtjorom od 2004. do 2016. godine osvojio Mirčea Lučesku. Ima osam titula prvaka Ukrajine, sedam u Superkupu Ukrajine, šest u Kupu, te pehar pobjednika Kupa Uefa iz 2009. Rumun je u karijeri vodio i Inter, Brešu, Rapid Bukurešt, Galatasaraj, Bešiktaš, Zenit...

Lučesku je naljutio navijače Šahtjora, koji ne kriju da su razočarani, ali ni Dinamovi nisu vijest o novom treneru prihvatili kao pobjedu nad velikim rivalom, već kao - istorijsku bruku. Tako na društvenim mrežama može da se nađe fotografija na kojoj je lik Lučeskua i pored njega šal Dinama vezan u čvor, što asocira na vješanje... Na Fejsbuku se oglasila i navijačka grupa:

„Imenovanje ovog 74-godišnjaka za trenera, koji je više puta u karijeri neprimjereno govorio o Dinamu, udarac je za sve navijače. Krenućemo u proteste, pozivamo sve navijače da se pridruže. A ljudima u klubu, ako vole Dinamo, poručujemo da je sada vrijeme da pokažu poštovanje i napuste ga”, naveli su ultrasi.

Lučesku
Lučeskufoto: Facebook

Razočaranje odlukom Dinama nije krila ni legenda Oleg Blohin.

- Duša me boli. Iskreno govorim da sam šokiran, jer ovo nisam mogao da zamislim. Kada se samo sjetim šta je Lučesku pričao o Dinamu, istoriji kluba, Lobanovskom... Da, ovo je šamar za mene - rekao je Blohin.

A kako je na ove reakcije odgovorio klub?

- Navijači će na kraju ocijeniti Lučeskua po rezultatima - kazao je Surkis. Lučesku će u novom klubu biti predstavljen 30. jula, dan ranije će proslaviti 75. rođendan.

Bonus video: