Svi bi pod Goricom, „DG arena” kao opcija

Osim Budućnosti, stadion pod Goricom za nastup u evropskim takmičenjima prijavili Sutjeska, Iskra i Zeta. I “DG arena” dobila dozvolu Uefe

14088 pregleda 55 reakcija 17 komentar(a)
Svi bi pod Goricom: Gradski stadion, Foto: Savo Prelević
Svi bi pod Goricom: Gradski stadion, Foto: Savo Prelević

Sva tri crnogorska kluba koja će ovog ljeta igrati kvalifikacije za Ligu Evrope - Sutjeska, Iskra i Zeta, prijavili su stadion pod Goricom u slučaju eventualnog domaćinstva na internacionalnim mečevima.

Pod Goricom će, naravno, igrati i Budućnost, ukoliko bude domaćin u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a potom i u nekoj od rundi kvalifikacija za Ligu Evrope.

Stadion Sutjeske kraj Bistrice ovog ljeta nije u opticaju zbog izgradnje nove, zapadne tribine, Zetina “Trešnjica” nema dozvolu za odigravanje evropskih mečeva, dok stadion “Braće Velašević” u Danilovgradu ne zadovoljava Uefine standarde, čak ni za pretkolo kvalifikacija za Ligu Evrope, uprkos nedavnoj rekonstrukciji.

Budućnost će prva na teren od crnogorskih klubova - meč 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona zakazan je za 18. ili 19. avgust, dok će u četvrtak 20. avgusta na teren Iskra i Zeta, crnogorski timovi koji će ovog ljeta debitovati u najnižem rangu, takozvanim “kvalifikacijama za kvalifikacije”, odnosno u pretkolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Sutjeska, koja je bila 2. na tabeli, izborila je direktan plasman u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a ta runda na programu je 27. avgusta.

Zbog velike pandemije koronavirusa i kašnjenja evropskih klupskih kvalifikacija, te nedostatka termina, Uefa je odlučila da se ove sezone u svakoj rundi igra samo po jedan meč (osim u posljednoj, plej-of fazi), a domaćin će biti određen žrijebom.

Šta, međutim, ako sva tri naša kluba koja startuju u prvom Uefinom terminu - između 18. i 20. avgusta, budu određeni za domaćina? Šta ako 18. ili 19. avgusta pod Goricom bude igrala Budućnost, a dan ili dva kasnije Zeta i Iskra budu čekali svoj red?

Ili, šta ako oba naša predstavnika u pretkolu (Iskra i Zeta) prođu u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope - onda je teoretski moguće da Sutjeska, Iskra i Zeta budu izvučeni kao domaćini za mečeve prve runde koji su zakazani za 27. avgust.

Jasno je, neće svi moći da igraju na stadionu pod Goricom, neko će morati - na “DG arenu”.

Fudbalski savez Crne Gore je još u martu prijavio stadion u Lješkopolju kao opciju za odigravanje klupskih kvalifikacija. “DG arena” je dobila dozvolu Uefinih inspektora i uz sitne korekcije biće na raspolaganju nekom od tri naša kluba u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Na “DG areni” je u toku izgradnja zapadne tribine, koja će ukupan kapacitet stadiona dići na 4.000, ali i dok se bude gradila - moguće je odigravanje mečeva. Na njoj je, recimo, u oktobru prošle godine naša mlada reprezentacija bila domaćin Sjevernoj Makedoniji.

Stadioni na kojima će se igrati evropski klupski mečevi ovog ljeta moraju da zadovolje ne samo infrastrukturne, već i sanitarne uslove u jeku pandemije koronavirusa. Mečevi će se igrati bez prisustva navijača, uz poštovanje medicinskog protokola koji je Uefa već sastavila i dostavila ga svim klubovima.

Osim na Gradskim stadionima stadionima u Podgorici i Nikšiću (pod Goricom i kraj Bistrice), evropske klupske kvalifikacije su se minulih godina igrale i u Petrovcu (tu su bili domaćini Rudar u jednom navratu, kao i Lovćen, Bokelj...), ali stadion pod Malim brdom ovog ljeta nije evropska opcija.

Osim stadiona pod Goricom, stadiona kraj Bistrice sa novom tribinom i potpuno izgrađene “DG arene”, crnogorski klubovi će od nekog od narednih ljeta imati na raspolaganju i stadion “Sveti Petar Cetinjski” na Cetinju, koji je u izgradnji.

Stadion Rudara u Pljevljima ne može da dobije dozvolu zbog prevelike udaljenosti najbližeg aerodroma.

Bonus video: