"Katar ima mikroklima...": Vrućine su paklene, ali za fudbal nema prepreka

Šampionat Katara nastavljen nakon četiri i po mjeseca, u neobičnim uslovima - prvi put u istoriji igra se u “paklenom” julu i avgustu. Trener Al Ahlija Nebojša Jovović opisuje atmosferu u zemlji koja se priprema za organizaciju Mundijala 2022.

12512 pregleda 3 komentar(a)
Klima-uređaji na stadionu u Dohi, Foto: Katar 2022.
Klima-uređaji na stadionu u Dohi, Foto: Katar 2022.

U Kataru se igra fudbal, nakon četiri i po mjeseca pauze, ali valjda prvi prvi put u istoriji u najžešćim ljetnjim mjesecima - julu i avgustu.

I dok se temperature u Dohi rijetko spuštaju ispod 40 stepeni Celzijusa, fudbaleri na terenu imaće sve uslove da pokažu šta znaju, kao da su negdje na sjeveru Evrope, a ne u vrelom Persijskom zalivu.

Dva stadiona na kojima će se igrati sve utakmice do kraja prvenstva - “Al Džanub” i “Bin Hamad”, opremljeni su gigantskim klima-uređajima, koji temperaturu na terenu drže na oko 22-23 stepena.

Stadion 'Al Džanub' u Dohi
Stadion "Al Džanub" u Dohifoto: Reuters

Klimatizovani stadioni u Kataru projektovani su za Svjetsko prvenstvo 2022, odnosno za prvu verziju igranja u ljetnjim mjesecima, ali neće biti potrebe da se koriste nakon što je Fifa donijela istorijsku odluku da premjesti Mundijal u zimski period.

Klima uređaji na stadionima u Dohi su, ipak, došli kao poručeni za nastavak “Stars lige”, prekinute u martu zbog pandemije koronavirusa.

"Nikada se fudbal u Kataru nije igrao u julu i avgustu, ovo je vrijeme kada su ekipe obično negdje vani, na pripremama", kaže Nebojša Jovović, trener Al Ahlija iz Dohe.

foto: Fejseli

Njegova ekipa, koja je pauzu dočekala na 8. mjestu, startuje večeras, duelom protiv 12-plasirane Šahanije.

"Nova i neobična situacija za sve nas, biće ključno što prije se adaptirati - ko uspije, biće u boljoj situaciji. Sve utakmice igraju se na dva stadiona, nema domaćina ili gosta. Najvažnije je, ipak, da se fudbal vratio, nakon četiri i po mjeseci pauze, Katar je prva zemlja arapskog svijeta koja vraća fudbal", dodaje crnogorski trener.

Jovović i njegovi fudbaleri već su isprobali “mikroklimu” stvorenu za odigravanje utakmica.

"Igrali smo pripremne mečeve. Drugačiji je osjećaj, tereni su otvoreni, a iako znate da je okolo ‘pakao’ od vrućine, ambijent je prijatan, oko 22 ili 23 stepana. Čak je nama trenerima i malo prohladno pored klupe", našalio se Jovović.

Katar se, inače, uveliko sprema za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022, a povratak klupskog fudbala nakon četiri i po mjeseca pauze je još jedna vrsta testa.

"Toliko je sada stadiona izgrađeno, da više ne znam koji su za potrebe Mundijala, koji će služiti za treninge i pripreme. Doha je, u svakom slučaju, veliko gradilište, a povratak fudbala nakon tolike pauze ima višestruki značaj", naglašava crnogorski trener.

Pogled na izgradnju stadiona “Al Tumama” u Dohi, jednom od velelepnih objekata na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo 2022
Pogled na izgradnju stadiona “Al Tumama” u Dohi, jednom od velelepnih objekata na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo 2022foto: Reuters

Slaviša Jokanović, na klupi Al Garafe, krenuo je juče pobjedom protiv Al Arabija (1:0), dok španska legenda na klupi Al Sada, Ćavi, nije sinoć vodio meč protiv Al Kora, nakon pozitivnog testa na koronavirus.

Uprkos tome, fudbal se nastavlja - pauza je bila duga, a sada kreće maraton.

"Ostalo je još pet kola, kada se odigraju, pauza će trajati samo sedam dana, a onda kreće novo prvenstvo", zaključio je Nebojša Jovović, koji je nedavno produžio ugovor sa Al Ahlijem i za narednu sezonu.

Osim obaveza u prvenstvu, njegov tim čeka i polufinale Kupa. Rival je, još jednom - Ćavijev Al Sad.

Doha je uoči Mundijala veliko gradilište
Doha je uoči Mundijala veliko gradilištefoto: Reuters

"Ćavi je simbol, fudbal u Kataru bez njega nije isti, nadam se da se vidimo za dva kola"

Nebojša Jovović, koji je dio trenerskog krema u Kataru, kaže da su sve ekipe u pripremnom periodu bile bukvalno pod “staklenim zvonom”, ali je tener Al Sada, legendarni Ćavi, imao nesreću da se zarazi koronavirusom.

Ćavi, trener Al Sada
Ćavi, trener Al Sadafoto: Twitter

"Bili smo maltene ‘u mjehuru’, u katantinima, boravili u hotelu i išli samo na treninge, a mislim da smo prije neki dan odradili čak osmi test na covid-19. Mnogo vode računa o tome, ali je ipak stigla vijest da je Ćavi pozitivan. Žao mi je zbog toga, on je zaštitni znak svjetskog fudbala, sa njim i bez njega fudbal u Kataru nije isti. Nadam se da će se brzo oporaviti i da ćemo se vidjeti za dva kola, kada igramo protiv Al Sada", kazao je Jovović.

Bonus video: