Momci kopaju i bore se, to najviše volim: Klop najavljuje još bolji Liverpul

"Fudbalski dio godine je bio izuzetan. Osvojili smo englesko prvenstvo, svjetsko klupsko prvenstvo, evropski Super kup, te osvojili 99 bodova nakon 97 prošle godine," dodao je njemački stručnjak

3221 pregleda 0 komentar(a)
Jirgen Klop, Foto: Reuters
Jirgen Klop, Foto: Reuters

Na putu do prvog naslova engleskog prvaka u posljednjih 30 godina, Liverpul je postavio i niz rekorda.

"Bila je to izuzetna i gotovo savršena sezona," kazao je strateg "redsa" Jirgen Klop.

"Fudbalski dio godine je bio izuzetan. Osvojili smo englesko prvenstvo, svjetsko klupsko prvenstvo, evropski Super kup, te osvojili 99 bodova nakon 97 prošle godine," dodao je njemački stručnjak.

Liverpul je osigurao naslov prvaka sedam kola prije kraja prvenstva, dok su Mančester junajted (2000-01) i Mančester siti (2017-18) to učinili pet kola prije kraja.

Liverpool je postao i prvi klub koji je osvojio naslove prvaka u osam različitih decenija.

Zaključio je sezonu sa 32 pobjede čime je izjednačio rekord Sitija po broju pobjeda u jednoj sezoni.

Pobjedom protiv Aston Vile početkom jula, produžili su rekordni niz od 24 uzastopne domaće pobjede u prvenstvu, a dosadašnji rekord je držao Siti sa 20 utakmica. Seriju Klopove ekipe prekinuio je Barnli odigravši na Enfildu 1:1.

Ove sezone su nanizali i 18 uzastopnih ligaških pobjeda izjednačivši rekord opet Sitija.

Pobjedom protiv Sautemptona sa 4:0, prvog dana februara, Liverpul je pobjegao Sitju na 22 boda prednosti što je tada bila najveća prednost u istoriji Premijer lige. Kasnije je narasla i na 25 bodova.

Prvi put u 127-godišnjoj istoriji kluba u jednoj su sezoni barem jednom pobijedili svaku ekipu.

Ove sezone su osvojili čak 55 domaćih bodova, što su do sada ostvarili još jedino Čelsi (2005-06), Junajted (2010-11) i Siti (2011-12).

U posljednjem kolu ove sezone na gostovanju su pobijedili Njukasl sa 3:1 postavivši novi klupski rekord sa 14 gostujućih pobjeda u prvenstvu.

"Mi pobjeđujemo i kada imamo loš dan. Momaci kopaju i bore se, to najviše volim," poručio je Klop na oproštaju od ove sezone.

"Vjerujem kako iduće sezone možemo da budemo još bolji," dodao je.

"Sada moramo da napravimo rez, uživajte, budite sretni, a onda sredinom avgusta ponovo počinjemo s treninzima i od tog trenutka opet ćemo pokušati sa svim što imamo i ništa nas neće zaustaviti," kazao je za Klop za Gardijan.

Bonus video: