Loše stanje sa koronavirusom: Crnogorski klubovi idu na Kipar da igraju evropske mečeve?

“Informisali smo ministra zdravlja i postoje razni aspekti koje bi trebalo razmotriti. Mogućnost održavanja nekih kvalifikacionih utakmica u našoj zemlji javlja se jer se Kipar smatra sigurnom destinacijom”, saopštili su iz tamošnjeg Saveza

7837 pregleda 5 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2020. 10:53h

Ukoliko se epidomiološka situacija u Crnoj Gori ne popravi narednih dana, naši klubovi bi u kvalifikacijama za predstojeća evropska takmičenja mogli da budu domaćini - na Kipru.

U sklopu pronalaženja najbezbjednijeg rješenja za odigravanje utakmica u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, naime, Uefa razmatra mogućnost da se mečevi igraju na jednom mjestu, a kao kandidat za organizaciju se pominje Kipar.

Fudbalski savez te zemlje saopštio je da je već obaviješten o tome i čeka razvoj događaja.

Budućnost će 18. ili 19. avgusta igrati meč 1. kola kvalifikacija za Ligu šamiona, 20. avgusta Iskra i Zeta igraće pretkolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a posljednji od crnogorskih timova na teren će Sutjeska, koja će 27. avgusta igrati 1. kolo kvalifikacija za LE.

Uefa je zbog pandemije koronavirusa, pomjerenog kalendara i nedostatka termina odlučila da se ove sezone igra samo jedna utakmica, u svim kolima osim u završnom, plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Situacija sa koronavirusom, međutim, u pojedinim zemljama je još gora nego kada su se donosile ove odluke, pa je mogućnost igranja nekih mečeva na neutralnom terenu sasvim realna.

“Informisali smo ministra zdravlja i postoje razni aspekti koje bi trebalo razmotriti. Mogućnost održavanja nekih kvalifikacionih utakmica u našoj zemlji javlja se jer se Kipar smatra sigurnom destinacijom”, saopštili su iz kiparskog Saveza.

Crna Gora je jedna od najpogođenijih zemalja virusom kovid-19, u odnosu na broj stanovnika, i izvjesno je da bi naši klubovi bili u vrhu liste onih koji bi igrali mečeve na neutralnom terenu ako se Uefa odluči za tu soluciju.

Žrijeb za evropska takmičenja obaviće se 9. avgusta i očekuje se da će do tog datuma biti poznato više detalja. Stadion pod Goricom i “DG arena” u Lješkopolju imaju dozvolu Uefe za odigravanje evropskih utakmica ako se bude igralo u Crnoj Gori.

Naši klubovi, kao ni Fudbalski savez Crne Gore, nisu do juče dobili informaciju o tome da postoji mogućnost odigravanja mečeva na “trećoj teritoriji”, mada je Uefa još u startu predvidjela opciju da se igra na neutralnom terenu ako nema mogućnosti da se utakmice igraju u zemljama nominalnih domaćina.

Kipar, ostrvo na Mediteranu od milion i 200 hiljada stanovnika, na jučerašnji dan imalo je 186 aktivnih slučajeva koronavirusa - od 1.057 ukupno zaraženih, oporavilo se 852, uz 19 smrtnih slučajeva.

Bonus video: