Siniša Mihajlović počasni građanin Bolonje

Odbornica Amelija Fraskaloli zalagala se da Mihajlović ne dobije ovu titulu zbog njegovih ranijih političkih statova i veza sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i ultrasima Crvene zvezde

3016 pregleda 4 komentar(a)
Siniša Mihajlović, Foto: Reuters
Siniša Mihajlović, Foto: Reuters

Siniša Mihajlović je izabran za počasnog građanina Bolonje.

Inicijativa da se srpskom treneru dodijeli ovo priznanje podnijeta je u decembru, zbog načina na koji se borio sa leukemijom i kakve je poruke slao tokom liječenja od teške bolesti.

Takođe, u teškim momentima tokom terapija, kad god je mogao, bio je uz ekipu na treninzima i utakmicama.

Kako javljaju italijanski mediji, u gradskom parlamentu Bolonje 26 odbornika je glasalo za predlog, dok je troje bilo protiv.

Među njima je i Amelija Fraskaloli koja se još prije glasanja, zalagala da Mihajlović ne dobije ovu titulu zbog njegovih ranijih političkih statova i veza sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i ultrasima Crvene zvezde.

“Mora se pamtiti i priča o njegovom životu. Postoji njegova prošlost koja je povezana sa genocidom u Jugoslaviji i to se ne može zaboraviti. Takođe, ova titula bi mogla da se dodijeli svim pacijentima koji dolaze u Bolonju da se liječe od raka, svi su oni heroji poput Siniše”, rekla je Fraskalonijeva.

Ipak, većina odbornika je bila za to da on postane počasni građanin Bolonje.

“Siniša se istakao kao ljudsko biće prije nego kao trener i sportista. Izbor života koji je pokazao je primjeran u svakom pogledu. Mnogi su u njemu našli važan primjer humanosti i obnavljanja životne energije u svakodnevnom životu”, stoji u obrazloženju odluke.

"Ovo je dan za ponos. Počastvovan sam što sam kao Srbin postao počasni građanin italijanskog grada. Bolonja je nešto najbolje što ima Italija, jedan od najljepših gradova, univerzitetski grad. Nadam se da ću ubuduće biti dobar primjer i da ću ponosno predstavljati Bolonju", kazao je Mihajlović.

Bonus video: