Iskra će jubilej proslaviti igrom sa stavom u Evropi

Danilovgrađani čekaju protivnika u pretkolu kvalifikacija za Ligu Evrope - mogući rivali su klubovi iz Andore, San Marina, Gibraltara i Farskih Ostrva

3748 pregleda 2 komentar(a)
Iskra želi da se dokaže u Evropi, a onda da kroz domaće prvenstvo opet izbori plasman, Foto: FK Iskra
Iskra želi da se dokaže u Evropi, a onda da kroz domaće prvenstvo opet izbori plasman, Foto: FK Iskra

Objavu takmičarskog kalendara Fudbalskog saveza Crne Gore za Telekom 1. CFL u sezoni 2020/2021, danilovgradska Iskra dočekala je u danu prve pripremne utakmice za novu sezonu.

Hit prošlogodišnjeg takmičenja u Prvoj ligi, finiš trećih priprema u samo pola godine ozvaničila je sinoć prvom prijateljskom utakmicom s novim prvoligašem, Jezerom, na svom stadionu. Iskra se, osim za start prvoligaške sezone 15. avgusta na gostovanju Zeti, priprema i za prvi evro-nastup u istoriji kluba (20. avgust).

Trener Iskre, Aleksandar Nedović, ne krije da je ispred kluba, ali i njega, izuzetno složen period.

- Finiširamo treće pripreme u samo pola godine, to je jako mentalno teško za igrače, smatram, još teže za nas trenere. Ova situacija s pandemijom pokazala je da se budućnost ne može isplanirati, ali se maksimalno trudimo. Mi treneri međusobno komuniciramo, razmjenjujemo iskustva kako bi igrači i ekipe bile što spremnije, a isksutva bogatih, jakih i klubova s tradicijom na Balkanu malo ko može da iskoristi. Osim Partizana, Dinama..., malo je klubova koji imaju takvu infrastrukturu sa svojim bazama, ekipama stručnjaka različitih oblasti. Mi smo prinuđeni na drugačiji rad i izazov, jer osim utakmicia u Evropi, treba održavati i tempirati formu za nastupe na domaćoj sceni - objasnio je Nedović.

Mladi stručnjak, ali s iskustvom rada u Grblju, OFK Titogradu i Sutjesci, ekipu priprema u Danilovgradu.

- Radimo na svom stadionu, ali poći ćemo sedam dana pred početak sezone u Nikšić na zajedničke pripreme, kako bismo što spremnije dočekali evropski izazov. Imamo kvalitet, liga ima kvalitet i to neuporedivo veći od trenutnog koeficijenta, zbog kojeg i moramo da igramo u pretkolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Ne pričam neargumentovano, jer pogledajte, sa samog starta priprema Stefan Milošević je otišao u najjaču ligu Belgije i u polusezoni je postigao sedam golova. Ponavljam, bez priprema... Mi smo u Iskri prezadovoljni prethodnom sezonom i svi smo ponosni na podatak da će klub, jubilej 100 godina osnivanja, proslaviti najvećim uspjehom - prvim nastupom u Evropi. I obećavam, izaći ćemo sa stavom i nadam se pokazati kvalitet i proći prvu prepreku. To je veoma važno kako bi naša liga popravila koeficijent, što je važnije od novca koji za to isplaćuje Uefa - objasnio je Nedović.

Iskra je prošlu sezonu završila na trećem mjestu, povremeno je tokom jeseni bila čak i u borbi za naslov prvaka. Potencijalni rivali u pretkolu su joj klubovi iz Andore, San Marina, Gibraltara i Farskih Ostrva.

- U fudbalu se više niko ne smije potcijeniti, jer kvalitet i talenat je opšte prisutan. Žrijeb je 9. avgusta, utakmicu ćemo igrati 20. tako da će nam prava provjera biti utakmica prvog kola u Zeti, 15. avgusta. Nadamo se da ćemo imati sreće na žrijebu i da će biti uslova da igramo u Crnoj Gori. Fizički i finansijski bi nam bilo nepovoljno ukoliko bismo putovali, posebno u ovim uslovima. No, šta je tu je. Klub funkcioniše odlično, napreduje i zaista imamo maksimalnu podršku od predsjednika Blaža Šaranovića i lokalne uprave Danilovgrada. I razumijevanje, jer su, uprkos ostalim radnim obavezama, u svakom momentu na usluzi ekipi i stručnom štabu - zaključio je Nedović.

Nedović traži zamjenu za Dritona Camaja

Iskra kao sjajno organizovan klub ne želi da se zadovolji bljeskom u jednoj sezoni, smatra Nedović.

- Ambicija kluba je da odbranimo treće mjesto, mada će biti izuzetno teško. To iz razloga što su Budućnost i Sutjeska vječiti favoriti, OFK Titograd u prelaznom roku pravi dobru priču, tu je i Podgorica koja je zadržala ekipu i pojačava se. I mi smo sačuvali kostur ekipe, želimo da i naredne sezone izborimo nastup u Evropi. Pošli su Nikola Karaklajić, Milana Vukotića je vratila Budućnost s pozajmice, a juče je prelazak u redove mađarskog prvoligaša dogovorio Driton Camaj. Upravo nam je njegov odlazak napravio problem na lijevom krilu, jer je teško pronaći tako kvalitetnog igrača na toj poziciji. Zbog pandemije iz regiona bi igrač morao u karantin 14 dana - objasnio je Nedović.

Iskra je dovela nekoliko pojačanja, a produžila je ugovore s većinom iskusnijih fudbalera - Ivanom Vukovićem, Bogdanom Milićem, Milanom Đurišićem...

- Pridružio nam se golman kruševačkog Napretka Marko Kordić i dva igrača Koma, Vuk Orlandić i omladinski reprezentativac Matija Račić. Ukoliko se ukaže prilika da dovedemo neko sjajno pojačanje nećemo je ispustiti, ali prioritet nam je igrač na lijevom krilu - dodao je Nedović.

Mogući rivali Iskre u Evropi

Linkoln Red Imps (Gibraltar) Santa Koloma (Andora) B36 Toršavn (Farska Ostrva) La Fjorita (San Marino) Tre Pene (San Marino) NSI Runavik (Farska Ostrva) HB Toršavn (Farska Ostrva) UE Engordani (Andora)

Bonus video: