Želje Luke Mirkovića: Dandalk, Dinamo Tbilisi, Suduva...

U nedjelju žrijeb za evropska takmičenja, vezista Budućnosti “bira” na papiru lakše protivnike i želi da izbjegne Zvezdu ili Sarajevo

10068 pregleda 4 komentar(a)
Počinje šestu vezanu sezonu u dresu Budućnosti: Luka Mirković, Foto: Savo Prelević
Počinje šestu vezanu sezonu u dresu Budućnosti: Luka Mirković, Foto: Savo Prelević

Šest je dana do žrijeba za evropska takmičenja, a Budućnost se nakon tri godine i dvomeča s Partizanom ljeta 2017, vraća u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Sedamnaest mogućih rivala, potencijalnih protivnika naći će se preko puta crnogorskog prvaka, od nekadašnjih evropskih šampiona Seltika i Crvene zvezde, preko jakih Legije, Makabija, Ludogoreca i Astane, do nešto lakših Dandalka, Dinamo Tbilisija...

Sportski direktor Budućnosti Zvezdan Milošević je prije neki dan izrazio želju da se Podgoričani sastanu sa ex-yu rivalom (Zvezdom ili Sarajevom), dok je vezista “plavih” Luka Mirković ta dva rivala stavio na vrh liste - nepoželjnih protivnika.

"Postoji ona logika da tražite atraktivnog rivala, koji će donijeti spektakl, napuniti stadion. Ovo je, međutim, specifična godina, igraće se bez publike, što nikom ne ide u prilog, zato bih volio da na žrijebu ipak dobijemo nešto lakšeg protivnika, što bi nam sigurno povećalo šanse. I Zvezda i Sarajevo imaju vrlo jake timove i ja bih lično volio da ih izbjegnemo", kazao je Luka Mirković za “Vijesti”.

Koji su, onda, poželjni rivali...

"Irski Dandalk, Dinamo Tbilisi iz Gruzije, Suduva iz Litvanije... Iako u kvalifikacijama za Ligu šampiona nema lakog protivnika, jer to su ipak većinom šampioni svojih država, protiv takvog rivala imali bismo veću šansu nego protiv nekog zvučnijeg imena", dodaje Mirković.

Za razliku od svih dosadašnjih, vjerovatno i budućih sezona, ovog ljeta će se zbog dobro poznatih okolnosti igrati samo jedna utakmica u svakoj rundi kvalifikacija, osim u plej-of fazi. Kući, na strani, ili eventualno na neutralnom terenu - zavisiće od žrijeba i situacije s koronavirusom.

"To što se igra jedna utakmica možda nam ide u prilog. U grupi smo nepovlašćenih rivala, naspram nas se nalaze nosioci i ekipe koje su većinom favoriti protiv nas. Mi ćemo tražiti iznenađenje, a u jednom meču je lakše napraviti iznenađenje nego u dvije utakmice. Ako budemo imali svoj dan, ako se dobro ‘namjestimo’ za taj susret, možemo da napravimo podvig, čak i ako se protiv nas nađe na papiru jača ekipa", dodaje 29-godišnji Cetinjanin.

Optimizam “crpi” iz nekih ranijih evropskih utakmica.

"Pobijedili smo Genk sa 2:0, ispali na penale, protiv Partizana prije tri godine smo odigrali odlično u revanšu, bili mnogo bliži pobjedi, ostalo je 0:0... U oba ta susreta smo eliminisani, ali da se igrao jedan meč, bilo bi drugačije".

Igraće se, međutim, bez publike, ništa neće biti isto kao protiv Genka, Partizana, ili mnogo ranije protiv Deportiva iz La Korunje...

"To je velika šteta jer su navijači naš 12. igrač, tjeraju nas da damo više nego što možemo, bukvalno je tako. Ali, kako nama tako i ostalim ekipama, stoga u takvim okolnostima definitivno neće biti presudno da li ćemo igrati kod kuće, u gostima, ili na nekom trećem mjestu", dodaje Mirković.

Luka Mirković na prijateljskom meču sa Partizanom prošlog ljeta
Luka Mirković na prijateljskom meču sa Partizanom prošlog ljetafoto: Savo Prelević

Crnogorski reprezentativac započinje šestu uzastopnu sezonu u dresu Budućnosti i u timu nema fudbalera s tako dugačkim vezanim stažom.

Mirković je pod Goricom prošao mnogo toga - osvojio je dvije titule, jedan Kup, doživio i uspjehe i razočarenja, evropske pobjede i ispadanja...

"Došao sam kada nije bilo uprave, prošao sam sve i svašta, ali evo, šest godina kasnije, imamo najbolje moguće uslove da igramo fudbal i da se koncentrišemo samo na teren".

U kvalifikacijama za LŠ dosta toga zavisiće od žrijeba, ali možda još više - od stanja i forme u kojoj se bude nalazila Budućnost.

"Ostalo je gro tima, što je naš najveći adut, došlo je nekoliko, uglavnom mladih fudbalera. Na njima je da se što prije uklope, znaju šta treba da rade, znaju da su došli u najveći klub, a mi iskusniji smo im uvijek na usluzi", zaključuje Mirković.

Mladi igrači biće prevaga u prvenstvu, Sutjeska i Iskra su najveći rivali

Najveći kvalitet Budućnosti u predstojećoj sezoni, po Luki Mirkoviću, biće širina igračkog kadra, broj fudbalera koji mogu da daju doprinos na terenu.

"Već imamo 27-28 igrača, sedam ili osam vrlo mladih, koji su značajno zaoštrili konkurenciju, i tek će je zaoštriti zbog novog pravila u domaćoj ligi da u svakom momentu na terenu mogu da se nađu barem dvojica", ističe Mirković.

Petar Vukčević na desnom beku i povratnik iz Iskre Milan Vukotić bili su “izbor” trenera Mladena Milinkovića u prvom test-meču protiv Adrije kada su u pitanju mlađi igrači.

"Vukčević je već igrao s nama prošle sezone, iako su ga malo usporile povrede, Vukotić je baš ‘nadošao’ nastupajući za Iskru i njih dvojica mogu da daju veliki doprinos, ali nisu jedini", kaže Mirković, koji napominje da će upravo mladi igrači biti ključni u narednoj sezoni.

"To pravilo je nešto novo za sve ekipe i ko se bolje snađe, ko se brže prilagodi, biće u prednosti".

Budućnost je ponovo prvi favorit za titulu, ali biće teže nego prošle sezone, ističe Mirković.

"To što smo imali skoro 20 bodova više moramo da zaboravimo, teško da će se ponoviti takva sezona. Liga će biti još teža, s puno tvrdih i teških utakmica, tome će doprinijeti i ekipe koje su ušle u ligu kao što su Dečić i Jezero".

Po Mirkoviću, glavni rivali Budućnosti ostaju isti.

"Sutjeska i Iskra. Sutjeska je ostala bez nekih igrača, ali je dovela druge, Iskra je sačuvala okosnicu tima".

Budućnost ima najviše ciljeve...

"Šteta što u prethodnoj sezoni nismo imali šansu da osvojimo Kup, nadam se da ćemo je imati u predstojećoj. Želja svih koji vole fudbal jeste da se sezona odigra do kraja, jer u uslovima kakvi su sada ništa nije zagarantovano".

Mogući rivali Budućnosti

Seltik (Škotska)

Astana (Kazahstan)

Ludogorec (Bugarska)

Crvena zvezda (Srbija)

Karabag (Azerbejdžan)

Legija Varšava (Poljska)

Makabi Tel-Aviv (Izrael)

Molde (Norveška)

Šerif (Moldavija)

Ferencvaroš (Mađarska)

Dandalk (R. Irska)

Slovan (Slovačka)

Suduva (Litvanija)

Omonija (Kipar)

Kluž/Universitatea (Rumunija)

Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Dinamo Tbilisi (Gruzija)

Bonus video: