Može Milan, može Totenhem: Velikani čekaju Sutjesku ako prođe dalje

Sutjeska je nosilac na žrijebu 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a ako prođe u drugo kolo, može da se sastane sa nekim od velikana

6201 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Evropski fudbalski velikani čekaju fudbalere Sutjeske u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Totenhem, Milan, Glazgov Rendžers, Galatasaraj, ali i Bazel, Partizan, Standard Lijež, Granada, Steua, Rozenborg, Hajduk iz Splita, Dinamo Moskva, Aberdin... potencijalni su protivnici Nikšićana u drugom kolu.

Da bi došla u priliku da čeka nekog od tako atraktivnih protivnika, ekipa Dragana Radojičića mora prethodno da prođe u drugo kolo.

Neće to biti lagan zadatak, daleko od toga, ali posao je malo lakši ako se zna da će Sutjeska u nedjelju na žrijebu biti nosilac u 1. kolu kvalifikacija.

Ako budu imali sreće, fudbaleri Sutjeske mogu da izvuku rivala protiv kojeg bi bili favoriti - estonski Paide, Sirens sa Malte, Dinamo Batumi iz Gruzije, Sfantul iz Moldavije, Kauno iz Litvanije, Union iz Luksemburga... Nešto teži žrijeb 1. kola odveo bi Nikšićane na bugarske Lokomotivu Plovdiv i Slaviju iz Sofije, slovačke Žilinu i Ružomberok, bosanski Željezničar, poljske Krakoviju i Pjast Gljivice...

Mogući rivali Sutjeske u 1. kolu kvalifikacija za LE
Mogući rivali Sutjeske u 1. kolu kvalifikacija za LEfoto: Kassiessa

Status nosioca Sutjeska je stekla zahvaljujući koeficijentu koj je "napumpala" prošlog ljeta, kada je eliminisala Slovan iz Bratislave i plasirala se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ove sezone u svakoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope igra se po jedna utakmica, i to bez publike.

Ako bi Sutjeska prošla u 2. kolo, a onda izvukla nekog atraktivnog rivala, bila bi prava šteta što navijači ne bi mogli na stadion.

Totenhem, šestoplasirani u Premijer ligi, mora kroz kvalifikacije da se domogne Lige Evrope nakon što je Arsenal osvajanjem FA Kupa izborio direktan plasman, uz petoplasirani Lester.

U Italiji, šestoplasirani Milan mora u kvalifikacije, s obzirom na to da su direktan plasman u Ligu Evrope obezbijedili osvajač Kupa Napoli i petoplasirana Roma.

Milan je prošle godine bio u sličnoj situaciji, ali je odustao od nastupa u Ligi Evrope. Teško će drugo ljeto zaredom moći da izbjegne putešestvije...

Mogući rivali Sutjeske u 2. kolu kvalifikacija za LE
Mogući rivali Sutjeske u 2. kolu kvalifikacija za LEfoto: Kassiesa

Najveći evropski klubovi koji su gostovali u Crnoj Gori su PSV Ajndhoven (2012. protiv Zete), Sevilja (2013. protiv OFK Titograda), Glazgov Rendžers (2007. protiv Zete), Deportivo La Korunja (2005. protiv Budućnost)...

Bonus video: