RESTRIKCIJE I PRAVILA UEFE

Korona-sezona: Evo šta se događa ako fudbalske ekipe ne mogu da dođu u Crnu Goru

"Ako nacionalne ili lokalne restrikcije države gostujućeg kluba utiču na gostujući klub - njihov potencijalni povratak, klub domaćin mora da predloži alternativni stadion na neutralnoj lokaciji, kako bi se meč mogao odigrati, u zemlji u koju gosti mogu da uđu bez problema i vrate se bez problema u svoju državu", stoji u pravilniku Uefe

3065 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Iskra - Sutjeska, Foto: FK Iskra
Sa meča Iskra - Sutjeska, Foto: FK Iskra

Nakon što je objavljeno da restrikcije u putovanjima mogu da ugroze odigravanje evropskih fudbalskih mečeva na terenima klubova koji žrijebom budu određeni kao domaćini, UEFA je vodila računa i o drugoj mogućnosti.

Šta ako jedna zemlja dozvoljava ulazak državljanima druge zemlje na svoju teritoriju bez ograničenja, ali ta druga zemlja ne dozvoljava svojim državljanima da putuju tamo, osim po posebnim uslovima povratka.

Na primjeru Crne Gore to izgleda ovako.

Ako, recimo, Budućnost na žrijebu, 9. avgusta, dobije rivala iz neke od zemalja Evropske unije - Ludogorec, Legija, Ferencvaroš, Suduva, Slovan Bratislava, Omonija - te ekipe mogu da uđu u Crnu Goru, ali se stvara drugi problem, jer se Crna Gora od 14. jula ne nalazi EU listi bezbjednih zemalja.

Drugim riječima, državljani zemalja EU ne mogu da se vrate iz Crne Gore u najboljem slučaju bez restrikcija - karantina, izolacije...

U dopunama pravilnika takmičenja za sezonu 2020/21, stoji:

"Ako nacionalne ili lokalne restrikcije države gostujućeg kluba utiču na gostujući klub - njihov potencijalni povratak, klub domaćin mora da predloži alternativni stadion na neutralnoj lokaciji, kako bi se meč mogao odigrati, u zemlji u koju gosti mogu da uđu bez problema i vrate se bez problema u svoju državu.

Ako domaćin ne uspije da dođe do adekvatnog alternativnog terena za meč, konačnu odluku donijeće administracija UEFA. Domaći klub će tako ostati odgovoran za organizaciju utakmice, ali oba kluba dijeliće troškove organizacije 50/50. Ako neki od klubova odbije da učestvuje, izgubiće utakmicu rezultatom 3:0".

Dakle, i u tom slučaju, crnogorski klub ne bi mogao da bude domaćin u kvalifikacijama!

To, naravno, isto važi i ako crnogorski klub na žrijebu dobije ulogu gosta, jer su granice EU zatvorene za sve zemlje Zapadnog Balkana.

UEFA je naložila klubovima da 48 sati uoči žrijeba mora da obavijesti evropsku kuću fudbala da li postoji još neka zabrana, koja nije naznačena na listi, koju UEFA već ima, te da li su uvedene dodatne restrikcije.

Šta ako se, recimo, od žrijeba do igranja utakmice nešto promijeni u nacionalnim pravilima o dolascima u zemlju.

UEFA je tu rigorozna i u pravilniku navodi:

"Restrikcije nacionalnih/lokalnih vlasti koje se donesu nakon roka za informisanje UEFA administracije, neće se razmatrati. U tim slučajevima, klubovi čije su vlasti donijele odluke koje onemogućavaju održavanje utakmice, biće izbačeni iz takmičenja, a utakmice registrovane rezultatom 3:0 u korist protivnika".

U posebno opasnoj zoni ovim pravilom je Sutjeska, koja će 9. avgusta saznati ime rivala, a meč igra tek 27. avgusta.

Za 18 dana može mnogo toga da se promijeni...

Preporučujemo za Vas