Pola Evrope juri tron u Lisabonu

Duelima osmine finala sjutra i u subotu se nastavlja Liga šampiona u fudbalu, čija završnica se igra u Lisabonu od 12. do 23. avgusta

12662 pregleda 1 komentar(a)
Siti brani pobjedu iz Madrida, Foto: Beta/AP
Siti brani pobjedu iz Madrida, Foto: Beta/AP

Ko ove godine osvoji Ligu šampiona u fudbalu pamtiće se da je podigao pehar u najčudnijoj godini u novijoj istoriji sporta. Ko dođe do pehara znaće da je do trofeja imao najkraći put zbog drugačijeg formata i činjenice da se u nokaut fazi igra dvostruko manje utakmica nego do sada.

Ali, titula prvaka Evrope nema cijenu, prestiž je ogroman, finansijska dobit još veća, a jasno je i da će Stari kontinent dobiti novog vladara. Aktuelni prvak Liverpul je ispao, sada na tron žele Mančester siti, Real Madrid, Bajern, Barselona, Juventus, Atletiko Madrid, Pari Sen Žermen...

4,2 je koeficijent na Mančester siti, kojem kladionice daju najveće šanse da osvoji Ligu šampiona. Drugi favorit je Bajern (4,5), slijede PSŽ (6), Atletiko (devet), Barselona 10...

Četiri utakmice osmine finala igraju se sjutra i u subotu, a nakon toga svjetla pozornice će se upaliti na lisabonskom „La Luzu”, gdje se od 12. do 23. avgusta održava završni turnir.

Liga šampiona se nastavlja duelima osmine finala Juventus - Lion i Mančester siti - Real Madrid (petak u 21 sat). Juve u Torinu juri pobjedu nakon poraza u Francuskoj 1:0, i to samo desetak dana pošto je proslavio deveti uzastopni Skudeto. „Stara dama” iza sebe ima solidnu sezonu koja će se, ipak, ocjenjivati tek kada se podvuče crta u Ligi šampiona...

- Liga šampiona je mnogo drugačija od svega što smo prošli posljednjih mjeseci. Sve je specifično, prvi meč sa Lionom smo igrali u martu, tek sada je na redu revanš. Promijenilo se mnogo, ali spremni smo da rizikujemo - rekao je trener Juvea Mauricio Sari.

A Rudi Garsija, trener Liona, poslao je jasnu poruku pred povratak na Apenine.

- Uvijek tim koji slavi 1:0 u prvom meču ima veće šanse za prolaz - istakao je Garsija, koji je vodio bitke sa Juveom kada je sjedio na klupi Rome.

Nastavak Lige šampiona karakterističan je i po tome što ga timovi dočekuju u potpuno drugačijem ritmu. Lion, na primjer, nije igrao od marta sve do prije šest dana kada je u finalu Liga kupa poražen od Pari Sen Žermena. Lajpcig, čiji rival je u četvrtfinalu Atletiko, završio je Bundesligu 27. juna, skoro mjesec prije „kolćonerosa” (19. jul). Uz sve to, Lajpcig je oslabljen neigranjem najboljeg igrača Tima Vernera, koji je već pojačao Čelsi.

- Imali smo problem pred prvi nastavak sezone u martu, a mislim da će nam sada biti još teže. Ipak, Liga šampiona je sama po sebi izazov za svakog od nas - rekao je trener Lajpciga Julijan Nagelsman i dodao:

- Odlazak Vernera nam je svima teško pao, ali je morao da se dogodi. To je prirodan put za igrača koji se razvija kao on.

Samo četiri tima u ovom momentu znaju da idu u Lisabon - pored Lajpciga i Atletiko, to su Atalanta i Pari Sen Žermen. Bolji iz tih duela će i biti rivali u polufinalu...

PSŽ u problemu - nakon Mbapea i Di Marije, ne igra ni Verati?

Neće biti Kilijana Mbapea (povreda) i Anhela di Marije (suspenzija), a Pari Sen Žermen ima još jedan problem pred meč sa Atalantom u četvrtfinalu Lige šampiona.

Francuski mediji prenose da se povrijedio Marko Verati i da je pod velikim znakom pitanja za okršaj sa Italijanima 12. avgusta u Lisabonu.

Veratiju je stradao list na treningu, pa je Tomas Tuhel u sve većem problemu.

“Sveci” očajnički traže plasman u samu završnicu LŠ, koji im je minulih sezona volšebno izmicao - protiv Barselone, kad nije bila dovoljna ni pobjeda od 4:0 na domaćem terenu, ili Mančester junajteda, kada je bilo malo i 2:0 u prvom meču na “Old trafordu”.

Posljednji put PSŽ je bio u polufinalu LŠ još 1995, kada mu je presudio Dejan Savićević sa Milanom, ali klub tada nije imao arapski predznak - imao je neuporedivo manje novca.

Ni Atalanta, međutim, nije bezbrižna. Sigurno će odsustvovati Josip Iličić, a neizvjestan je nastup golmana Đerluiđija Golinija.

Bonus video: