Roma dobila novog vlasnika iz Amerike: 600 miliona eura za simbol Rima

Novi vlasnik Dan Fridkin ima 54 godine, na čelu je holdinga koji okuplja desetak kompanija, a posebno je aktivan u prodaji automobila i hotela, sa sjedištem u Hjustonu u Teksasu

2811 pregleda 0 komentar(a)
Nova šansa za Romu, Foto: AP
Nova šansa za Romu, Foto: AP

Roma je objavila da je postignut dogovor između vlasnika Džejmsa Palote i Dana Fridkina, američkog preduzetnika, oko prodaje kluba za iznos od gotovo 600 miliona eura.

"AS Roma potvrđuje da je sinoć postignut dogovor između AS Roma SPV LLC, većinskog dioničara AS Roma SpA, i Friedkin Grupe za prodaju kluba. Ugovori su potpisani u srijedu, a vrijednost se procjenjuje na oko 591 milion eura", piše u objavi kluba.

Romu je od 2012. vodio američki biznismen Džejms Palota, koji je dvije godine kasnije posjedovao sve dionice kluba.

Novi vlasnik Dan Fridkin ima 54 godine, na čelu je holdinga koji okuplja desetak kompanija, a posebno je aktivan u prodaji automobila i hotela, sa sjedištem u Hjustonu u Teksasu.

Prema Frbesu, njegovo bogatstvo se procjenjuje na nešto više od četiri milijarde dolara (3,6 milijardi eura), što ga čini 504. najbogatijim čovjekom na svijetu.

Bivši vlasnik Palota je bio vrlo nepopularan kod navijača jer Roma nije osvojila ništa pod njegovim vođstvom, a mnogi vrijedni igrači poput Salaha, Alisona, Markinjoša, Naingolana, prodati su kako bi se sanirali dugovi.

Veliki projekt Palote bila je izgradnja novog stadiona na jugu Rima, pokrenut 2012. godine, ali kasni zbog pravnih i birokratskih pitanja pa izgradnja nije ni počela.

Bonus video: