sastanak u fscg

Opasnost vreba van terena: Begić i Ašanin upoznali doktore sa mjerama tokom pandemije

Kako je saopšteno iz FSCG, prilikom izrade mjera i prepopruka akcenat je stavljen na prevenciji inficiranja novim koronavirusom, odnosno svakodnevnom epidemiološkom skriningu igrača, trenera i klupskog osoblja

23471 pregleda 13 komentar(a)
Sa sastanka u FSCG, Foto: FSCG
Sa sastanka u FSCG, Foto: FSCG

Predsjednik Medicinske komisije FSCG dr Ilija Ašanin i dr Senad Begić, pomoćnik direktora Insituta za javno zdravlje Crne Gore upoznali su danas doktore klubova Telekom 1.CFL i Druge lige Crne Gore sa mjerama i preporukama koje će biti sastavni dio Smjernica za organizaciju treninga i utakmica tokom pandemije COVID-19.

Kako je saopšteno iz FSCG, prilikom izrade mjera i prepopruka akcenat je stavljen na prevenciji inficiranja novim koronavirusom, odnosno svakodnevnom epidemiološkom skriningu igrača, trenera i klupskog osoblja.

Fudbalski savez je, u cilju olakšanja svakodnevnog rada i izjveštavanja od strane medicinskih timova, obezbijedio svim klubovima Telekom 1. CFL i Druge lige po dva beskontaknta toplomjera, navodi FSCG.

Predsjednik Medicinske komisije FSCG dr Ilija Ašanin ističe da je posvećen rad na prevenciji najbolja mjera koju klubovi mogu preduzeti u trenutnim epidemiološkim okolnostima.

"Medicinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore je, uzimajući u obzir trenutnu epideimološku situaciju, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje radila na pripremi dodatnih mjera koje će se primjenjivati tokom naredne takmičarske sezone. Prilikom usaglašavanja svih preporuka, odnosno usvajanja obaveznih mjera, vodili smo se procjenama rizika od mogućeg inficiranja tokom trenažnog procesa i prilikom odigravanja utakmica, kao i realnim mogućnostima i potrebama za testiranjem svih učesnika takmičenja. Saglasni smo u ocjeni da je rad na prevenciji – svakodnevni epidemiološki skrining – mjera koja je u ovom trenutku najbolja moguća i u tom smislu klubovi će biti u obavezni da svakodnevno izvještavaju Savez o zdravstvenom stanju igrača svih takmičarskih kategorija. Mogućnost periodičnih tesitranja poslužiće kao dodatna mjera u prevenciji inficiranja učesnika fudbalskih takmičenja, čime će se obezbijediti nesmetano odvijanje istih", rekao je dr Ašanin.

Dr Senad Begić istakao je da je posebna uloga medicinskih timova da upoznaju igrače i članove stručnih štabova sa svim rizicima koje nosi ponašanje na, a posebno van fudbalskog terena, jer su to mjesta na kojima se najveći broj sportista u svijetu i zarazio.

"Cilj protokola je da rizik od zaraze svedemo na najmanji mogući nivo koji će obezbjediti bezbjednost svih učesnika u takmičenju, čime bi se omogućili uslovi za nesmetano odigravanje utakmica. Protokol predviđa čitav niz mjera koje podrazumjevaju kontinuirani zdravstveni nadzor učesnika takmičenja od strane medicinskih timova uz redovan temperaturni skrining i ljekarski pregled, uz pravovremeno postupanje i razmjenu informacija između klubova, Saveza i zdravstvenog sistema. Nasumična testiranja igrača su takođe predviđena kako bi se pratila epidemiološka situacija i dodatno smanjivao rizik od infekcije. Iskustvo nam govori da sportski tereni, generalno gledano, nijesu bili mjesta sa povećanim rizikom, već da je ponašanje mimo terena, prije i poslije utakmice, ključ prevencije pri čemu se tu mora djelovati proaktivno i edukativno upoznajući i podsjećajuči igrače sa izvorima rizika ali i mjerama prevencije", kazao je dr Begić.

Početak takmičenja u Telekom 1. CFL zakzan je za 15. avgust, dok će se prvo kolo Druge lige odigrati sedam dana kasnije.

Preporučujemo za Vas