PRIPREME BUDUĆNOSTI U KARANTINSKIM USLOVIMA

Neizvjesnost oko žrijeba nas drži budnim

"Nije lako igračima. Drugačije bi bilo da su nakon završetka sezone bili na nekom odmoru, ovako su iz jednog karantina ušli u drugi. Psihološki je teško, ali na sve zaboravimo kada izađemo na teren", kaže trener Milinković

5966 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Milinković, trener Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Mladen Milinković, trener Budućnosti, Foto: Savo Prelević

Budućnost se u čudnim, gotovo vojničkim uslovima sprema za start domaćeg prvenstva i meč prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ekipa je već dvije sedmice smještena u hotelu “Ramada”, a odlazak na trening, kako kaže trener Mladen Milinković, jedini je dodir sa spoljnim svijetom.

Ali, to nije jedini problem...

"Situacija s virusom je takva da nismo imali puno vremena za odmor. Bukvalno smo iz karantina, u kojem smo proveli dvije nedjelje, ušli u pripreme koje takođe sprovodimo u polu-karantinskim uslovima. Ekipa je već 15 dana u hotelu i trening je jedini kontakt s okolinom. Malo je vremena za prave pripreme, ali šta da radimo, neke druge lige su završene tek prije nekoliko dana, tako da je ovo definitivno specifična godina za evropski fudbal", kaže Milinković za “Vijesti”.

Priznaje da su fudbaleri “malo psihološki ubijeni”, ali vjeruje da će uskoro sve doći na svoje.

"Teško je igračima u takvim okolnostima. Drugačije bi bilo da su nakon završetka sezone bili na nekom odmoru, ovako su iz jednog karantina ušli u drugi. Psihološki to nije lako, ali na sve zaboravimo kada izađemo na teren. Takođe, igranje u Evropi i ta neizvjesnost koga ćemo izvući na žrijebu drži nas budnim. Mislim da rad ne trpi mnogo", ističe trener Podgoričana.

Žrijeb, kao i svaki drugi, posebno evropski, a posebno u kvalifikacijama za Ligu šampiona - prave se kombinacije, “biraju” se rivali, traže se poželjni, odbacuju nepoželjni...

Ove sezone, izvlačenje parova za evropske utakmice ima i jednu novu dimenziju, jer se igra samo jedna utakmica, a ne zna se da li će crnogorski timovi, sve i da budu domaćini, moći da igraju na svom terenu.

Neizvjesnost će biti prekinuta u nedjelju - Budućnost će saznati rivala, saznaće gdje igra, nakon čega će krenuti finalni, najozbiljniji dio priprema za kvalifikacije za LŠ.

"Čekamo žrijeb, čekamo da vidimo kako će to sve biti organizovano, jer imamo neke naznake da će utakmice zbog nepovoljne situacije u okruženju vjerovatno biti odigrane na neutralnom terenu. Čekamo i ime protivika, što je najbitnije, a onda ćemo vidjeti kako i šta dalje", dodaje Milinković.

Želi, kako ističe, “što lakšeg protivnika”.

"Sve su to prvaci svojih država i vjerovatno neki od njih gledaju i na nas kao poželjnog rivala, misle da je prvenstvo u Crnoj Gori slabo i smatraju da su bolji. Ipak, u ovoj situaciji, gdje se igra jedna utakmica, gdje nema revanša - sve je moguće, ako ste taj dan dobro namješteni, pa čak i ako izvučete neku dobru ekipu. Mnogo faktora će uticati, mi imamo ogroman motiv jer smo svjesni da ako prođemo prvu prepreku automatski imamo zagarantovano treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope - dakle, još dvije utakmice, u normalnim okolnostima to bi bilo ukupno šest evropskih mečeva".

Prije prvog evropskog meča (18. ili 19. avgust), Budućnost će gostovanjem Dečiću u Tuzima početi novo prvenstvo na domaćoj sceni.

Ciljevi su isti kao do sada, poručuje Milinković.

"Budućnost, bez obzira na sve, uvijek mora da ima visoke ciljeve. Pokušaćemo da odbranimo titulu, nadamo se da će se Kup igrati do kraja i da ćemo u predstojećoj sezoni imati šansu da osvojimo oba trofeja".

Kakvu Budućnost mogu da očekuju navijači?

"Uvod u sezonu je specifičan, prvi put u istoriji fudbala se dešava da imamo treće pripreme u sedam mjeseci - mnogo je teže, nema pravog pripremnog perioda, ali to nije alibi, i druge ekipe su u istom položaju. Nadam se da ćemo, možda ne od početka, ali kako prvenstvo bude odmicalo biti sve bolji i bolji. Jer, doveli smo neke nove igrače i možda će njima trebati malo vremena da se priviknu na naše zahtjeve, ali s obzirom na njihov kvalitet, s obzirom na to da smo zadržali okosnicu tima, mislim da će to vrlo brzo biti onako kao što smo svi navikli da gledamo. Imamo velika očekivanja i nadam se da će igrači to uspjeti da opravdaju".

Želimo da stvorimo novog Milića, da ga prodamo - to je značajno za imidž kluba

Trener Budućnosti Mladen Milinković objasnio je koliko igračima mogu da znače evropski mečevi, te koliko je bitno da se prođe barem jedna prepreka...

"U tom slučaju igrali bismo tri meča u Evropi, u normalnim godinama je to šest utakmica i svaki od igrača može sebe da predstavi na dobar način. Kada u Evropi odigrate dva ili tri dobra meča, odmah se čuje za vas. A to i jeste neki naš cilj, nova politika kluba, da nakon Stefana Milića, i u narednoj sezoni imamo bar jednog igrača koji je konkurentan na tržištu, od koga bi klub mogao da zaradi. To je vrlo značajno za imidž kluba, jer se čuje za vas, a kada prodajete, onda lakše i kupujete - istakao je 52-godišnji trener.