Dva rivala iz Andore, ali je Zeta bolje prošla od Iskre - Koloma jača od "ratnika"

Santa Koloma, sa nadimkom "dove" (po vrsti ptice) i Engordani, popularni "ratnici", rivali su Iskre i Zete dvostrukom obračunu timova iz Andore i Crne Gore u pretkolu kvalifikacija za Ligu Evrope

5871 pregleda 2 komentar(a)
Santa Koloma je imala 12 bodova više od Engordanija, Foto: Uefa
Santa Koloma je imala 12 bodova više od Engordanija, Foto: Uefa

Iskra sa Santa Kolomom, Zeta sa Engordanijem - dva meča crnogorskih i timova iz Andore u pretkolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Na prvi pogled, naši predstavnici jednako su prošli na žrijebu, ali analizirajući rezultate i kvalitet rivala, utisak je da je Zeta za nijansu imala više sreće od Iskre.

Santa Koloma, rival Danilovgrađana, osvojila je 12 bodova više od Engordanija u mini-ligi od četiri tima šampionata Andore. Santa Koloma je bila druga, sa samo bodom manje od vodećeg Inter Klub D'Eskaldesa, dok je Engordani treći.

Osim bodovne, razlika je i evropskom iskustvu.

Santa Koloma već 20 godina redovno igra kvalifikacije za evropska takmičenja. Još 2001. je, na primjer, ubjedljivo izgubila od Partizana (ukupan rezultat 8:1), ali je prošlog ljeta, recimo, jedva poklekla protiv prvaka Kosova Feronikeljija, u finalu pretkola kvalifikacija za LŠ - 2:1 za Kosovare.

Samo tri pobjede na 37 mečeva zabilježila je ekipa koja ima nadimak "dove", po vrsti ptice, a jedna je, zanimljivo, 2007. godine došla protiv Makabija iz Tel Aviva (1:0).

Šest godina zaredom Koloma je bila prvak Andore, da bi nedavno konačno ustupila tron. U pitanju je ekipa koja nije topovsko meso...

Engordani je, s druge strane, treba da počne tek treću evropsku sezonu - odigrao je do sada osam utakmica, bio je bolji od Folgorea i La Florite iz San Marina, ali je zato ubjedljivo poražen od Kakirata (10:0 ukupno) i Dinamo Tbilisija (7:0 u ukupnom skoru).

U ekipi igraju Španci, Portugalci, čak i Argentinci i Urugvajci. Nadimak tima je "ratnici" i nose crno-bijele boje.

I Santa Koloma i Engordani su domaćini na istom stadionu - kampu Fudbalskog saveza Andore. Kako su gostovanja Iskre i Zete zakazana za isti datum - 20. avgust, vrlo je moguće da će se jedan meč odigrati dva dana ranije, ili će morati da se igra na neutralnom terenu.

Bonus video: