Anrea Pirlo: Iz vinarije na užarenu trenersku klupu

Skromni Andrea Pirlo - kao trener Juventusa zarađivaće 1,8 miliona eura po sezoni, 17 puta manje od Kristijana Ronalda

4439 pregleda 0 komentar(a)
Andrea Pirlo - karikatura sajta “4-3-3”, Foto: 4-3-3
Andrea Pirlo - karikatura sajta “4-3-3”, Foto: 4-3-3

Andrea Pirlo je neočekivano postavljen za trenera Juventusa, a s obzirom na to da je riječ o prvom trenerskom angažmanu i njegovi finansijski zahtjevi su za današnje prilike veoma skromni.

Kako javlja “Gazeta delo sport”, bivši proslavljeni fudbaler zarađivaće po sezoni 1,8 miliona eura, plus bonuse, što je tri puta manje nego što je imao Mauricio Sari, a neuporedivo sa zaradom koju je primao Masimilijano Alegri (7,5 miliona po sezoni).

Tako će Pirlo biti bolje plaćen samo od trojice igrača u prvom timu.

Manje od njega zarađivaće samo Demiral (1,8 miliona uključujući bonuse), Bufon (1,5) i treći golman Pinsoljo (300 hiljada).

Ronaldo ima 31 milion po sezoni, De Liht osam, Iguain 7,5, Dibala 7,3, Ramsi i Rabio po sedam...

Odluku čelnika Juventusa da na mjesto prvog trenera postave čovjeka bez dana trenerskog iskustva, italijanski mediji komentarišu kao veliki rizik.

Andera Pirlo je “neobična” pojava - igračka legenda, fudbalski Mocart, kako su ga zvali zbog sposobnosti, majstorstva i mirnoće u igri, još otkada je prije tri godine završio igračku karijeru u Njujork sitiju vratio se u Italiju i potpuno se posvetio proizvodnji vina na porodičnom imanju.

- Moja baka ima vinograd i kao dijete sam odlazio na selo i pomagao tokom berbe grožđa. Otkad znam za sebe pijem vino. Kad sam bio mali, majka mi je davala malo vina, pomiješanog sa vodom. Mnogo sam čitao o vinu, njegovoj proizvodnji, probao sam vina iz raznih regiona, zemalja. Sada sam se tome posvetio 100 odsto - pričao je Pirlo prije nekoliko godina.

Ko je to očekivao - nije prošlo puno vremena, a vinariju mijenja trenerskom klupom tima sa rekordnim brojem titula u Italiji, stalnog pretedenta na trofej Lige šampiona. Riječju - fudbalskog giganta, što dovoljno govori koliko stresan posao čeka svjetskog prvaka sa Italijom 2006.

O Pirlu i njegovom angažmanu juče je pričao Alesandro Del Pjero, ikona Juventusa.

- Da budem iskren, ne bih se nikad kladio da će on postati trener. I mene je iznenadilo. Već sam bio zadovoljan što je postavljen za trenera tima do 23 godine i mislio da je to pravi potez za njega, ali je poskočio naprijed i mogu da mu poželim sreću - rekao je Del Pjero za Skaj Sport.

Bonus video: