Vrijeme je za Nejmara: Sad ili ko zna kad

Četvrtfinalnu utakmicu Lige šampiona u Lisabonu sa Atalantom (večeras, 21 h), brojni igrači PSŽ-a, uključujući Mbapea, pa čak i trenera Tuhela, dočekuju povrijeđeni. Najveća nada Parižana je najskuplji fudbaler svih vremena - je li došlo vrijeme da Nejmar konačno povuče tim i zablista kada je najvažnije

7616 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Nejmar, Foto: AP
Nejmar, Foto: AP

U uobičajenim okolnostima jedan od najskupljih evropskih sastava kakav posjeduje osvajač sva tri domaća trofeja u Francuskoj, Pari Sen Žermen, bio bi apsolutni favorit protiv male Atalante iz Bergama. No, situacija je daleko od uobičajene u francuskom fudbalu, gdje je prvenstvo prekinuto još u martu a PSŽ je u međuvremenu odigrao samo dvije utakmice pred odlučujući četvrtfinalni duel Lige šampiona sa Atalantom na lisabonskom “La Luzu” večeras od 21 sat.

Koliko je pauza od četiri mjeseca uticala na “svece”, pokazali su ishodi finala Kupa Francuske i Liga kupa Francuske, u kojima je PSŽ osvojio oba trofeja sa svega jednim pogotkom, uprkos podatku da je u prvoj utakmici sa Sent Etjenom sat igrao sa fudbalerom više. Upravo od utakmce Kupa Francuske sa Sent Etjenom 1:0, kreću problemi “svetaca”, jer je nakon pola sata igre vihorni napadač Kilijan Mbape morao van igre zbog teške povrede stopala.

Trener PSŽ-a Tomas Tuhel bio je pesimista da se mladi Francuz može opraviti do utakmice sa Atalantom, ali je Mbape u ponedjeljak odradio prvi trening sa ekipom i biće u zapisniku. Ipak, Mbape kao da je “povukao nogu”, pa je maraton od 120 minuta protiv Liona i pobjede penalima u finalu Liga kupa Francuske povredom butnog mišića platio pouzdani defanzivac Leuven Kurzava i neće igrati večeras. Na treningu se povrijedio italijanski vezista Marko Verati nakon sudara sa Erikom Čupo-Motingom, ali uprkos prvobitnim prognozama Italijan će biti u zapisniku baš ako i Mauro Ikardi, koji je lakše povrijeđen u meču sa Lionom. Pehovi su išli dotle da je na treningu metatarzalnu kost slomio čak i trener Tuhel.

foto: Graphic News Ltd

Ako se zna da najbolji igrač Lige 1 u prekinutoj sezoni, Argentinac Anhel di Marija neće igrati zbog suspenzije, a da su Edinson Kavani i Toma Menije odbili ugovore na dva mjeseca (Urugvajac čeka transfer u Benfiku, Menije je već potpisao za Borusiju Dortmund), to situaciju čini još složenijom. Ono što, međutim, može da raduje Tuhela jeste forma i nevjerovatan motiv Brazilca Nejmara da vodi ekupu do prvog trofeja u najjačem klupskom takmičenju.

Zaista, je li došlo vrijeme da najskuplji fudbaler svih vremena, Brazilac kojeg su Parižani prije tri ljeta platili 222 miliona eura, konačno povuče tim i uradi nešto veliko na najvećoj sceni.

Tuhel ne krije da će mu biti potrebna klasa, ali i Nejmarovi golovi.

- Atalanta ima savršeno jedinstaven fudbalski stil. Napadaju sa svim igračima, stalno idu naprijed i pritiskaju odbranu rivala. Sve to je znak za nas da moramo biti izuzetno usredsređeni na odbranu, ali smo i sa tim svjesni da će biti teško ne primiti gol od njih - objasnio je Tuhel.

I pored svih problema, francuskom šampionu vjeruju bukmejkeri, pa su “sveci” favorit pred prvi međusobni okršaj sa Atalantom, pošto je koeficijent na pobjedu Pari Sen Žermena 2, na Atalantu 3,5.

Bonus video: